Gemeente Eindhoven

Persbericht 5 december 2006, 304

Weer stap dichterbij Centrum voor Jeugd en Gezin

Signaleringssysteem Zorg voor Jeugd in werking

Vanaf januari 2007 gaan tien organisaties in Eindhoven werken met een nieuw systeem: het zogenaamde Signaleringssysteem Zorg voor Jeugd. Een eenvoudige internettoepassing waarmee in een vroegtijdig stadium problemen bij risicojeugd in de leeftijd van 0- 23 jaar kunnen worden geregistreerd en gesignaleerd.

De coördinatie van complexe hulpverlening is een WMO-taak (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) van de gemeente. Op dit moment zijn soms instellingen bezig met een jongere of met een gezin, zonder dat van elkaar te weten. Het komt dan ook voor dat hulpverlening plaatsvindt zonder onderlinge afstemming. En is er niemand eindverantwoordelijk voor een casus, dan kan het dossier zelfs blijven liggen. Om hieraan een einde te maken wordt nu het Signaleringssysteem Zorg voor Jeugd ingevoerd. Alle betrokken instellingen (in eerste instantie Politie, MEE Zuidoost Brabant, Novadic & Kentron, Leerplicht, Lumens Groep, Raad voor de Kinderbescherming, Zuidzorg, GGD Regio Eindhoven, Onderwijs via schoolmaatschappelijk werk én Bureau Jeugdzorg ) zijn via (beveiligd) internet op elkaar aangesloten en wisselen via dit systeem met elkaar uit wie met welke cliënten bezig is. Inhoudelijke gegevens worden niet uitgewisseld.

Bij complexe gevallen, waarbij meestal meer instellingen zijn betrokken, roept de gemeente het zogenaamde nieuwe Stedelijk Casusoverleg Risicojeugd bijeen. In dit overleg praten de betrokken instellingen over de gemeenschappelijke analyse en bepalen zij de gezamenlijke oplossingsrichting, wie daarbij in actie moeten komen en wie coördineert.

Voordelen

Het nieuwe systeem kent verschillende voordelen. Zo kan men niet alleen snel zien wie er nog meer bezig zijn met een risicokind/risicogezin. Maar is er ook altijd iemand verantwoordelijk voor de afstemming. Bovendien vindt er gezamenlijke bespreking plaats bij complexe casussen. En lukt het betrokken organisaties niet om tot een goede oplossing te komen voor betreffende jongere, dan kan de casus naar een hoger niveau (directie) worden getild. In het uiterste geval kan de wethouder van Jeugd en Gezin een oplossing afdwingen.

Centrum voor Jeugd en Gezin

Het signaleringssysteem zal evenals het Stedelijk Casusoverleg Risicojeugd vanaf 15 januari 2007 operationeel zijn. Vandaag, 4 december, ondertekenen alle betrokken instellingen daartoe tijdens een jeugdcongres in het stadhuis een samenwerkingsconvenant en een privacyprotocol. âDe ondertekening en de invoering van het systeem is overigens een belangrijke stap richting realisatie van het Centrum voor Jeugd en Gezinâ aldus wethouder Marriet Mittendorff van Jeugd en Gezin. âAlleen met een goede samenwerking en afstemming tussen de verschillende partners onderling, is het mogelijk om de juiste zorg te bieden aan kinderen en hun ouders. En dat is nu juist het doel van het Centrum voor Jeugd en Gezinâ

Het Centrum voor Jeugd en Gezin van waaruit de gemeente Eindhoven onder andere de regie voert over de aanpak voor risicojeugd en risicogezinnen, zal naar verwachting in maart 2007 haar deuren openen op Stadhuisplein 6.