Groen!

Brussel, zondag 3 december

Groen! vraagt onmiddellijke vrijlating van kinderen in gesloten centra

Kinderen hebben recht hebben op huisvesting, onderwijs, gezondheidszorg. Het opsluiten van kinderen is niet in overeenstemming met het Kinderrechtenverdrag, en minderjarigen horen dan ook niet thuis in een gesloten centrum. Dat benadrukt ook kinderrechtencommissaris Ankie Vandekerckhove, en ze verzet zich dan ook met klem tegen het opsluiten van kinderen. Het houdt dus geen steek om kinderen onderwijs te verschaffen binnen een gesloten centrum, zoals minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael voorstelt. Hij rechtvaardigt daarmee immers het opsluiten van kinderen, terwijl dat onverenigbaar is met internationale regelgeving zoals het Kinderrechtenverdrag en het Europees Verdag voor de Rechten van de Mens (EVRM).

In oktober werd België veroordeeld door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens omwille van de opsluiting en uitwijzing van Tabitha, een vijfjarige niet-begeleide minderjarige. Het Hof oordeelde dat het ging om een onmenselijke en vernederende behandeling. De argumentatie uit het arrest is bij uitbreiding ook van toepassing op kinderen die met hun familie in een gesloten centrum verblijven. Er zijn geen aangepaste voorzieningen, ze kunnen er nauwelijks buiten,... Kinderen horen simpelweg niet thuis in een gevangenis.

Groen! ondervoorzitter Tinne Van der Straeten en Groen! schepen in Overijse Hermes Sanctorum steunden dan ook de sinterklaasactie op zondag 3 december aan Centrum 127bis in Steenokkerzeel. Groen! vraagt dat België eindelijk het Kinderrechtenverdrag en het EVRM respecteert en de opgesloten kinderen onmiddellijk vrijlaat.

Tinne Van der Straeten, ondervoorzitter Hermes Sanctorum, Groen! schepen in Overijse