Politie Twente

Vuurwerkcampagne 2006 in Twente

Deelnemers:
Politie Twente

Halt Twente

GGD Twente

De jaarlijkse vuurwerkcampagne gaat binnenkort weer van start. De slogan voor dit jaar is "Vuurwerk? Wat kan er nou fout gaan?"

Evenals voorgaande jaren wordt aan leerlingen van groep 7 in het basisonderwijs en aan leerlingen van de eerste klas in het voortgezet onderwijs voorlichting gegeven over het veilig omgaan met vuurwerk. Op de basisscholen gebeurt dit door medewerkers van de Politie Twente. Halt Twente neemt de voorlichting op het voortgezet onderwijs voor haar rekening.

Onderwerp van de gastlessen is het veilig afsteken en bewaren van vuurwerk. Hierbij wordt nadrukkelijk gewezen op de gevolgen van het afsteken van vuurwerk in de onmiddellijke nabijheid van personen en dieren. Ieder jaar vallen hierdoor weer slachtoffers, die al dan niet zwaar verminkt worden.

Een groot aantal scholen heeft zich inmiddels opgegeven voor de gastlessen. Hiermee worden ruim 10.000 Twentse jongeren tussen de 10 en 15 jaar bereikt.

De jaarwisseling nadert weer en de eerste knallen in verband met het 'uitluiden' van het oude jaar worden weer gehoord. Helaas heeft de politie de eerste bekeuringen al weer uitgedeeld aan jongeren die het niet kunnen laten te wachten tot de laatste dag van het jaar.

Door de politie wordt opgetreden voor het in bezit hebben van illegaal vuurwerk en het afsteken van vuurwerk buiten de toegestane tijd. Het vuurwerk wordt dan in beslag genomen. Jongeren van 10-18 jaar worden naar Halt doorverwezen. In andere gevallen wordt proces-verbaal opgemaakt.

Voor alle duidelijkheid volgen hieronder de regels die gelden voor het kopen en afsteken van vuurwerk. Ook geven wij u hierbij nogmaals de belangrijkste tips voor het veilig omgaan met vuurwerk.

Regels

. Als je 16 jaar of ouder bent, mag je zelfstandig vuurwerk kopen. . Vuurwerk kopen mag dit jaar alleen op donderdag 28, vrijdag 29 en zaterdag 30 december. . Vuurwerk afsteken mag vanaf zondag 31 december om 10.00 uur tot maandag 1 januari 02.00 uur. . Bezit van illegaal vuurwerk (hieronder vallen ook strijkers) is strafbaar.

Let op: vuurwerk moet voorzien zijn van een Nederlands opschrift en gebruiksaanwijzing en de vermelding 'geschikt voor particulier gebruik'.

Tips

. Gooi nooit vuurwerk naar mensen of dieren. . Bewaar vuurwerk altijd op een droge, koele plek, bijvoorbeeld in een blikken trommel. . Lees de Nederlandse gebruiksaanwijzing goed door en doe wat er staat. . Vuurwerk steek je aan met een aansteeklont. . Stop vuurwerk nooit in je zak. . Draag veilige kleding (liefst katoen) zonder capuchon. . Zet vuurpijlen in een met zand verzwaarde fles voor je ze aansteekt. Dan vallen ze niet om. . Houd afstand: zes meter is veilig. . Vuurwerk dat weigert of vuurwerk van vorig jaar, nooit aansteken. Het kan direct ontploffen. Maak het nat en gooi het weg. . Toch een brandwond? Houdt de wond dan minstens 10 minuten koel onder koud stromend water. Richt de straal niet recht op de wond, maar laat het water er van bovenaf overheen lopen. . Ruim vuurwerkresten meteen op. Veel ongelukken met kinderen gebeuren bij het afsteken van 'weigeraars'.

Wat als regels worden overtreden?

. Kinderen van 12 tot 18 jaar die zich niet aan de regels houden, worden door de politie doorgestuurd naar Halt. Vaak bestaat de straf uit een aantal uren werken. Ook moet de eventuele schade worden vergoed. . Voor kinderen die jonger zijn dan 12 jaar bestaat de Stop-reactie, die ook door Halt wordt uitgevoerd.

Let op:

Het invoeren, voorhanden hebben en gebruik van gas- en alarmpistolen (de zogenaamde 'vuurwerkpistolen') en bijbehorende patronen is in Nederland verboden. Dit is strafbaar gesteld in de Wet Wapens en Munitie en wordt aangemerkt als een misdrijf.

Elk jaar weer worden deze pistolen en patronen tijdens controles aan de grens aangetroffen. Ook dit jaar zal de politie hierop controleren. In alle gevallen worden deze door de politie in beslag genomen en wordt proces-verbaal opgemaakt. Dit geldt ook voor minderjarigen. Het proces-verbaal wordt naar Justitie doorgezonden, waarna door Justitie een straf zal worden opgelegd.

Noot aan de redactie:

Zoals u weet is het mogelijk om een gastles bij te wonen. De gastlessen vinden dit jaar plaats van woensdag 6 december t/m donderdag 21 december.

U kunt hiervoor contact opnemen met één van onderstaande personen:

Telefoonnummer

Halt Twente 074 - 25 63 500 Marita van Riel

Politie Twente: 0900 - 8844

Regionaal Bureau Jeugdpolitie
Willy Oosterwijk
Maud van de Straat

Als u rond de jaarwisseling vragen heeft over het aantal jongeren dat tot dan toe naar Halt is doorverwezen, verwijs ik u naar de persunit, bereikbaar via 053 - 455 5588.

Met vriendelijke groeten,

Gerdien Rotgers
Adviseur Communicatie
Politie Twente

---- --