Gemeente Breda

Tentoonstelling Wolfslaar, natuur, cultuur en historie

Wethouder Willems van Milieu, Verkeer en Cultuur heeft vandaag de tentoonstelling geopend Wolfslaar, natuur, cultuur en historie in het Milieu Educatief Centrum (MEC) van de Gemeente Breda aan de Wolfslaardreef. Voorwerpen die zijn opgegraven op de Grote Akker vormen een belangrijk onderdeel van de tentoonstelling. De tentoonstelling is het resultaat van de samenwerking tussen het MEC en het bureau Cultureel Erfgoed van de Gemeente Breda. Bezoekers kunnen tot eind maart 2007 een kijkje nemen.

Jong en oud
Naast informatiepanelen kunnen bezoekers van de tentoonstelling onder andere een waterput, musketkogels, potscherven en opgezette dieren die in Wolfslaar voorkomen, bekijken.
De tentoonstelling is voor volwassenen, maar er zijn ook speciale activiteiten voor kinderen. In een hoek kunnen zij zich archeoloog wanen door scherven uit een bak te vissen met echte archeologische hulpmiddelen. En in een zandbak kunnen ze diersporen maken. Ook ligt er voor alle kinderen die de tentoonstelling bezoeken een kleurplaat klaar over water in Wolfslaar.

Sporen in het landschap
De geschiedenis zegt veel over hoe het gebied Wolfslaar er nu uitziet. Er zijn sporen teruggevonden uit de IJzertijd, Middeleeuwen en van de belegeringen van Breda door onder andere Spinola. Doordat de Grote Akker is opgehoogd om hem vruchtbaar te maken, zijn de sporen goed bewaard gebleven: een waterput, musketkogels, aardewerk en nog veel meer objecten zijn tijdens de opgravingen gevonden. Ook de natuur speelt een belangrijke rol in het gebied. Buizerds, reeën, ijsvogels en amfibieën voelen zich goed thuis in Wolfslaar. Dat komt onder andere door de natuurprojecten Bavelse Leij en natuurtuin Wolfslaar die de gemeente in samenwerking met waterschap Brabantse Delta heeft uitgevoerd.

Breda, 1 december 2006