Gemeente Amsterdam



Brede steun voor BIBOB-aanpak

1 december 2006

Eind 2005 vroeg O+S in opdracht van AT5 hoe Amsterdammers oordelen over de stelling die Lodewijk Asscher in zijn boek `Nieuw Amsterdam' poneerde: `Wat mij betreft wordt de raamprostitutie in Amsterdam ontmoedigd. Liever een toerisme attractie minder dan medeplichtigheid aan misbruik van vrouwen.'

De Wallen (14 Kb) Toen bleek dat Amsterdammers verdeeld reageerden: 43% onderschreef deze stelling en een even grote groep (42%) wees de stelling af.
Een jaar later heeft de gemeenteraad besloten de wet BIBOB in te zetten tegen ondernemers van wie wordt vermoed dat zij criminele banden hebben. Reden om Amsterdammers opnieuw een aantal vragen voor te leggen over het Wallengebied.
Allereerst is Amsterdammers gevraagd hoe zij tegen het gebied aankijken. Dan blijkt dat Amsterdammers een tamelijk ontspannen oordeel hebben over het fenomeen Wallengebied. Slechts 7% is uitgesproken negatief en is het gebied liever kwijt dan rijk of noemt het zelfs een smet op de stad.

Welke van de volgende uitspraken past het best bij uw eigen opvatting? (procenten) (3 Kb)

Tegelijkertijd blijkt dat een ruime meerderheid van de Amsterdammers voor het intrekken van vergunningen is wanneer het vermoeden van criminele banden bestaat, zoals de wet BIBOB mogelijk maakt: 73% is voor, 15% is tegen intrekken van vergunningen en 12% heeft geen oordeel.
Het zonder meer terugdringen van de seksindustrie in het gebied, los van de vraag of criminele banden bestaan, ontmoet veel minder steun: 21% is voor, 45% tegen, 34% heeft geen oordeel. Amsterdammers is ook de vraag voorgelegd of het imago dat Amsterdam in de ogen van veel toeristen heeft - een stad waar alles kan en mag - een imago is dat overeind moet blijven of dat het er `wel iets af mag' van het idee dat in Amsterdam alles mag: 25% vindt dat het imago onveranderd kan blijven, 63% zou het wel wat bijgesteld willen zien. Ten aanzien van prostitutie geldt dat een ruime meerderheid kiest voor de beleidslijn reguleren (79%); verbieden (2%) en vrij laten (17%) worden veel minder vaak genoemd.