AutoRai

Studiemodel Volkswagen Tiguan debuteert in Los Angeles

(12/1/2006)
Volkswagen presenteert op de Los Angeles Auto Show (1-10 december) het studiemodel van de Tiguan. Deze versie geeft een goede indruk van het productiemodel dat binnen een jaar op de markt komt. In dit prototype debuteert bovendien de âClean TDIâ-dieselmotor. Deze maakt gebruik van BLUETEC, een modulaire technologie die de emissie van onder meer stikstofoxide met ruim 90% beperkt.
Het studiemodel Volkswagen Tiguan laat zien dat âde kleine broer van de Touaregâ een krachtig uiterlijk krijgt met een lange motorkap en âbrede schoudersâ. Daarbij is de Tiguan echter ook een echte Volkswagen. Dat blijkt onder meer uit de typerende V-vormige grille, de forse C-stijlen en de achterlichten in de stijl van de Passat Variant en Eos. Maar er zijn meer elementen die het lijnenspel kracht verlenen. Zo heeft het studiemodel forse wielkasten met 19 inch wielen. De groeven van de banden zijn uitgevoerd in dezelfde felle oranje kleur van het koetswerk en van diverse interieurdetails. Deze groeven zijn niet geverfd; het gaat hier om door en door oranjegekleurd rubber. Overigens is het goed mogelijk dat het wielontwerp ook het productiestadium haalt. Aan de achterzijde geven de in de achterbumper geïntegreerde diffuser en de twee uitlaatpijpen de Tiguan een sportief karakter.

Praktisch
De Tiguan is uitermate praktisch in het gebruik. De achterklep bijvoorbeeld, loopt tot diep in de bumper door en dat maakt in- en uitladen zo makkelijk mogelijk. De onderkant van de vóór- en achterbumper is in stevig matzwart kunststof uitgevoerd. De Tiguan is 4,40 meter lang, 1,85 meter breed en 1,69 meter hoog, maar hij komt net zo zelfverzekerd over als de grotere Touareg.

Vintage-look
Het interieur van het Tiguan studiemodel is vooral licht. Dat komt met name door het transparante panoramaschuifdak, dat 1,34 meter lang en 85 centimeter breed is. In het interieur spelen de kleuren zwart, oranje en aluminium de hoofdrol. De stoelen, de deuren, het stuur en het dashboard zijn bekleed met zwart leer in zogenaamde vintage-look. De middelste baan van de stoelen is oranje en dat geldt ook voor alle stiksels. Diverse details, zoals portiergrepen en de omlijstingen van de instrumenten zijn in alu-look uitgevoerd.
Het interieur van de Tiguan is niet alleen fraai, het is ook in ergonomisch opzicht zeer doordacht én praktisch. De achterbank is bijvoorbeeld verschuifbaar en in twee ongelijke delen neerklapbaar. Hierdoor kunnen zelfs voorwerpen met een lengte van 2,5 meter vervoerd worden.

BLUETEC: superschone dieseltechnologie
Het Tiguan studiemodel dat in Los Angeles staat, is voorzien van een compleet nieuwe Clean TDI dieselmotor met BLUETEC-technologie. BLUETEC staat voor een samenspel van diverse technologieën die elk een gunstige invloed op uitstoot van schadelijke gassen hebben. Naast het dieselroetfilter (DRF) behoort onder meer een oxidatiekatalysator tot het BLUETEC-pakket. Deze âOxikatâ beperkt de uitstoot van stikstofoxide met ruim 90%. Afhankelijk van de eisen van individuele markten, kunnen deze technieken gezamenlijk of afzonderlijk worden toegepast. Dankzij BLUETEC is het in ieder geval mogelijk om dieselmotoren aan de strengste emissie-eisen ter wereld te laten voldoen. BLUETEC is ontstaan uit een samenwerking van Volkswagen, Audi en Mercedes-Benz. Deze samenwerking is op de Los Angeles Auto Show officieel bekrachtigd. Het is uiteindelijk de bedoeling dat BLUETEC een eenheidsaanduiding wordt voor zuinige en schone dieselmotoren voor personenautoâs.
Het productiemodel van de Tiguan komt in 2007 op de markt. Hij wordt leverbaar met naar keuze twee- of vierwielaandrijving.