European Union



IP/06/1665

Brussel, 1 december 2006

De Europese Ondernemingsprijzen: de beste ondernemingsinitiatieven uit de Europese regio's

Dertien finalisten zijn in de running om de eerste Europese Ondernemingsprijzen (European Enterprise Awards) in de wacht te slepen waarmee initiatieven van plaatselijke overheden ter ondersteuning van ondernemerschap op regionaal niveau worden erkend en beloond. Het gaat hierbij om een grote verscheidenheid van succesvolle projecten uit heel Europa. De jury, die uit vooraanstaande persoonlijkheden bestaat, heeft van 51 kandidaten de beste inzendingen uitgekozen. De finalisten zijn afkomstig uit België, Bulgarije, Duitsland, Estland, Finland, Italië, Noorwegen, Oostenrijk, Portugal, Slowakije, Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk en Zweden. (zie IP/06/1446). De winnaars zullen op 7 december 2006 in Brussel worden bekendgemaakt tijdens een plechtige prijsuitreiking die door de Europese Commissie, het Comité van de Regio's en het Finse voorzitterschap wordt gesponsord.

Günter Verheugen, vicevoorzitter van de Europese Commissie en verantwoordelijk voor Ondernemingen en Industrie, zegt hierover het volgende: "Europa heeft meer ondernemers en meer mensen met ondernemingszin nodig. We hebben hier te maken met concrete voorbeelden van de uiteenlopende en creatieve wijze waarop Europese regio's en steden ondernemingen helpen en aanmoedigen van hun bedrijf een succes te maken. Uitmuntende initiatieven ontstaan niet vanzelf, maar men kan wel leren betere projecten op te zetten. In de Europese Unie verkeren wij in een uitstekende positie om ervaringen uit te wisselen en deze aan plaatselijke, regionale en nationale omstandigheden aan te passen. We hopen dat deze successen voor anderen een bron van inspiratie zullen zijn."

De Europese Ondernemingsprijzen zijn een beloning voor initiatieven van overheden om startende en al bestaande bedrijven te helpen slagen. Meer dan 400 plaatselijke en regionale overheden uit alle lidstaten van de EU en uit Bulgarije, IJsland, Noorwegen en Roemenië hebben aan de nationale selectiefase van de Europese Ondernemingsprijzen deelgenomen. De competitie ging in november 2005 van start om meer bekendheid te geven aan partnerschapsactiviteiten van plaatselijke overheden en ondernemingen en om de schijnwerper te richten op de bijdrage van ondernemingssuccessen aan de ontwikkeling van de Europese economie.

Er zijn zes prijscategorieën: de Prijs voor de pioniersrol inzake ondernemerschap (Entrepreneurial Trailblazer Award) voor de bevordering van een ondernemingscultuur, de Prijs voor steun aan het ondernemerschap (Enterprise Support Award) voor de ondersteuning van bedrijven, de Prijs voor minder bureaucratie (Red Tape Reduction Award) voor maatregelen die de administratieve procedures vereenvoudigen, de Prijs voor investering in menselijk kapitaal (Investment in People Award) voor scholing in ondernemerschap en de Prijs voor verantwoord ondernemerschap (Responsible Entrepreneurship Award) voor duurzaam ondernemen. Tot slot is er de Grote prijs van de Jury (Grand Jury Prize) voor de kandidaat met het meest creatieve en inspirerende ondernemerschapinitiatief in Europa.

De finalisten zijn:

* Teaching entrepreneurship, FREE, Wallonië, België
* Boosting the Skills of Minority Groups, Nova Zagora, Bulgarije
* Safeguarding Business Transfers, Baden-Wuerttemberg, Duitsland
* Enterprise Training for the Unemployed, Ida-Viru, Estland
* Bringing the Centre to the front, Midden-Finland
* The City invests in you, Rome, Italië

* Graduate companies in higher education, Oslo, Noorwegen
* More than Marketing a City, Lienz, Oostenrijk
* On-the-Spot-Firm, Coimbra, Portugal

* Keeping tradition alive, Slovensky Grob, Slowakije
* Centralizing Services, Chomutov, Tsjechië
* Bringing the Enterprise Spirit to Rural England, Welland, VK
* Rock City, Music meets Business, Hultsfred, Zweden

Voor meer informatie over de finalisten, zie MEMO/06/459.

Voor meer informatie over de 51 nationale kandidaten, zie MEMO/06/390. Voor meer informatie over de Europese Ondernemingsprijzen, zie:

http://ec.europa.eu/enterprise/entrepreneurship/smes/awards/index_nl.h tm