Provincie Limburg

PS17-06 Bestuurskracht Provincie Limburg verdient ruime voldoende Een ruime voldoende. Dat is het oordeel van de Visitatiecommissie na

de weging van de bestuurskracht van de provincie Limburg. Wel geeft de commissie aanbevelingen op welke onderdelen het functioneren verbeterd kan worden.
Visitatiecommissie Bestuurskrachtmeting Limburg Nadat de Provincie Limburg haar gemeenten heeft verzocht om een bestuurskrachtmeting uit te voeren is op initiatief van Provinciale Staten in 2005 aan de Visitatiecommissie opdracht gegeven om een onderzoek uit te voeren naar de bestuurskracht van de provincie. Na Zuid-Holland is Limburg de 2e provincie die een bestuurskrachtmeting laat uitvoeren. De eindrapportage Weging van de bestuurskracht van de Provincie Limburg is op 1 december 2006 door de voorzitter van de Visitatiecommissie, de heer mr. J.A.M. Hendrikx, aangeboden aan de heer H.J. Waterborg, vice-voorzitter van Provinciale Staten.

Werkwijze
De Visitatiecommissie heeft bestuurskracht gedefinieerd als: doet het provinciebestuur de goede dingen en doet het provinciebestuur de dingen goed? Om deze bestuurskracht vast te stellen heeft de commissie niet alle beleid onderzocht, maar een selectie van 17 projecten en activiteiten bekeken met de bedoeling diepgang te bereiken en toch een doorsnede van de provinciale opgave in beeld te krijgen. Uit de 17 onderzochte opgaven komt een positief beeld over de bestuurskracht naar boven.
Samenstelling van de Visitatiecommissie: mr. J.A.M. Hendrikx (voorzitter), prof.dr. J.A. van Kemenade, prof.dr. A.F.A. Korsten en de heer mr. C. Hermens (secretaris). Hoofdconclusies De heer Hendrikx vatte de conclusies van de eindrapportage tijdens de presentatie in het Gouvernement als volgt samen: . De bestuursstijl van de provincie is meedenkend en probleemgericht. Maar: soms terugval in oude hiërarchische rol.
. De provincie is over het algemeen doelgericht en slagvaardig. Maar: spanningsveld tussen daadkracht en draagvlak.
. Wettelijke taken worden naar behoren uitgevoerd; wettelijke en niet-wettelijke taken zijn in evenwicht. Maar: contact houden met andere overheden over overlap van taken, bijvoorbeeld: armoedebeleid en veiligheid.
. Het bestuur is bewust van de unieke internationale positie van Limburg. Maar: kan beter worden benut.
. PS na dualisering in lastige positie. Maar: Staten zijn onzichtbaar, volgend en niet agendasettend.

Aanbevelingen
De Visitatiecommissie geeft de volgende aanbevelingen: . Voortzetten van thematische aanpak.
. Formuleren van strategische visie op eigen positie. . Bestuurlijke visie op samenwerking ontwikkelen. . Focus op goede dingen en dingen goed doen.
. Verbeteren collegiaal optreden van college.
. Versterken van de projectmatige werkwijze van de ambtelijke organisatie.
. Aandacht houden voor integriteitsbeleid. . Herhaal de bestuurskrachtmeting.

Werkconferentie
Over het eindrapport van de Visitatiecommissie, de conclusies en de aanbevelingen, wordt op 31 januari 2007 een werkconferentie gehouden tussen Provinciale Staten en Gedeputeerde Staten. Tijdens deze conferentie zal centraal staan op welke wijze de aanbevelingen in de volgende statenperiode (2007-2011) concreet vorm kunnen krijgen.


1-12-2006 11:50