Verkeershandhaving


Tientallen arrestaties bij grenscontroles


1 december 2006

Bij een grote gezamenlijke grenscontrole van de Duitse en Nederlandse politie tussen Roermond en Emmerich zijn donderdagavond 44 mensen aangehouden. De Nederlandse politie hield 20 mensen aan, de Duitse 24. Aan Nederlandse zijde werkten 135 medewerkers van politie, marechaussee en douane aan de controle mee.

Bekeuringen
De controles die donderdagavond plaatsvonden tussen 17.00 en 22.00 uur waren met name gericht op de aanwezigheid van drugs, het gebruik van alcohol en de documenten en voertuigen van bestuurders. De Duitse politie controleerde ook op mensenhandel. De Nederlandse politie controleerde 650 automobilisten en schreef ongeveer 80 bekeuringen uit. De Duitse politie controleerde ruim 4400 auto's.

Diverse overtredingen
Bij het grootste deel van de aanhoudingen was drankgebruik de reden. Verder werden wapens, 2 kilo marihuana en 150 kilo kath in beslag genomen. Kath is een plantaardige drug die vooral populair is onder Somaliërs. Ook heeft de Duitse politie verdachten aangehouden omdat ze op een lijst van gezochte mensen stonden.

Vaker controles
Zowel de Nederlandse als de Duitse politie spreken van een succesvolle actie. Deze gezamenlijke controle is de tweede sinds de ondertekening van een verdrag tussen Nederland en Duitsland op 1 september van dit jaar. In september hielden de Duitse en Nederlandse politie een vergelijkbare, maar kleinere controle in de regio Heerlen. Daarbij werden in totaal vijf mensen gearresteerd. De politie kondigde na afloop van de controles aan vaker en intensiever zulke gezamenlijke acties aan de Duits-Nederlandse grens te gaan uitvoeren.