Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis


---

Koningin opent 1 december 2006 nieuw gebouw Beeld en Geluid

Hare Majesteit de Koningin opent vrijdagavond 1 december in Hilversum het nieuwe gebouw van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Het audiovisuele erfgoed van het Instituut, dat bestaat uit collecties radio- en tv-programma's, documentaires, reclames, amateurfilms, foto's en muziek, is met dit nieuwe gebouw ondergebracht in één locatie.

De complete collectie van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid omvat materiaal dat dateert uit de tijd van de vroegste dagen van de cinema tot de meest recente nieuwsuitzendingen. Het publiek kan hiermee kennismaken in de zogenaamde `Beeld en Geluid experience'. In deze ruimte zijn 15 paviljoens opgezet met titels zoals `Sterrenshow', `De betovering', en `Kijkbuiskinderen', waarin de bezoeker bijvoorbeeld zelf de technieken voor een hoorspel kan toepassen of zijn eigen journaal kan maken en presenteren.

Tien jaar geleden is Beeld en Geluid van start gegaan in Hilversum onder de naam NAA: Nederlands Audiovisueel Archief. Het ministerie van OCW heeft de financiering voor het nieuwe gebouw beschikbaar gesteld. De realisatie van de `Beeld en Geluid experience' is tot stand gekomen met bijdragen van een groot aantal sponsors, (particuliere) subsidiegevers en het Nederlandse bedrijfsleven.

De openingshandeling van het nieuwe gebouw bestaat uit het starten van een korte film over het Beeld en Geluid gebouw.

17 oktober 2006
© RVD