Ingezonden persbericht

nieuwsbrief 30-11-2006 Milieudefensie Nijmegen

In deze nieuwsbrief:

- Doortrekken A15 een slecht plan

- Voorstelling plus debat over 'An Inconvenient Truth'

- Eerste succes burgerinitiatief 'Stop fout vlees'

- Stop paraquat!

- 'Loopbus' van huis naar school in Den Haag

- Breng leegstand in kaart

- Vogelcursus voor beginners

Doortrekken A15 een slecht plan

Er komt een planstudie naar de doortrekking van de A15 tussen Bemmel en de A12 tussen Duiven en Zevenaar én het verbeteren van de doorstroming op de A12, met onder meer een gedeeltelijke verbreding tussen Ede en Grijsoord. Hierover is op 21 november een bestuursovereenkomst getekend door het rijk, de Stadsregio Arnhem Nijmegen (KAN) en de provincie Gelderland. Er is lang onderhandeld over de tekst: gezien de ondergrondse kruising van de Betuwelijn met het Pannerdensch Kanaal is het logisch dat de A15, parallel eraan, in een tunnel komt. De minister heeft daar echter geen geld voor over. In artikel 8 van de overeenkomst wordt nu vastgesteld dat de provincie en de stadsregio zo'n tunnel willen, maar er wordt tevens geconstateerd dat daar nog geen geld voor is.

De milieubeweging vindt dat alleen al om die reden Provinciale Staten (6 december), de KAN-raad (21 december) en de Tweede Kamer de overeenkomst níet moeten bekrachtigen. Maar ook de Netwerkanalyse van de stadsregio, die minister Peijs ervan overtuigde dat de A15 op afzienbare termijn (vanaf 2013 i.p.v. 2018) moet worden aangelegd, rammelt aan alle kanten. Wellicht zal het verkeer in de regio zonder de doortrekking van de A15 en zonder verbreding van de A12 in de spits vaker vastlopen, maar zoveel extra asfalt zal veel vrachtverkeer en woon-werkverkeer over lange afstanden stimuleren. Dat zal dicht bij de steden alleen maar tot méér problemen leiden, denk bijvoorbeeld maar aan de 'kortsluitroutes' die ontstaan over de A15, de A325 en de beide stadsbruggen van Nijmegen. Er is een ruim arsenaal aan betere oplossingen. Was de Betuwelijn niet mede bedoeld om vrachtauto's van de weg te halen? Zou er niet ooit een gedifferentieerde kilometerheffing komen, waarbij rijden buiten de spits aanmerkelijk goedkoper is dan rijden in de spits? Zou anno 2006 niet al de eerste fase van het lightrailnetwerk gereed zijn tussen Zevenaar, Arnhem, Nijmegen en Wijchen? En zouden een snelheidsverlaging, stil asfalt en het weren van vieze vrachtauto's de overlast voor omwonenden langs de Pleyroute in Arnhem niet kunnen verminderen? Met de doortrekking van de A15 krijgen omwonenden in Bemmel, Huissen, Duiven en Zevenaar zéker meer overlast en krijgt het open gebied tussen Duiven, Zevenaar en het Pannerdensch Kanaal een enorme knauw.

Ø Milieudefensie zal hierover inspreken bij de KAN-commissie Mobiliteit en Werken, op 6 december om 14.30 uur in het gemeentehuis van Groesbeek. U bent hierbij welkom.

Voorstelling plus debat over 'An Inconvenient Truth'

De klimaatproblematiek is momenteel veel in het nieuws. De film van Al Gore, 'An Inconvenient Truth' heeft daar ongetwijfeld aan bijgedragen. Het Focus Filmtheater in Arnhem opent speciaal voor de Gelderse Milieufederatie (GMF) de deuren voor een extra vertoning van 'An Inconvenient Truth'. De lezers van deze nieuwsbrief zijn van harte welkom. Na de film vindt onder leiding van GMF-voorzitter Ad Lansink een debat plaats over vraag hoe we HIER, in de provincie, onze gemeenten en ook zelf een bijdrage kunnen leveren aan het aanpakken van het klimaatprobleem. Daartoe zal Nijmegenaar Sible Schöne van het landelijk Klimaatbureau (bekend van de HIER-campagne) een korte reflectie op de film geven. Verder is er deze middag ruim gelegenheid voor het aanhalen van contacten met de GMF-medewerkers en het gezamenlijk uitluiden van het bijna achter ons liggende jaar.

Ø Plaats: Focus Filmtheater, Korenmarkt 42, Arnhem

Ø Zaterdag 9 december, 12.00-15.30 uur. Kosten: ¤ 1,50

Interesse? Aanmelden kan via e-mail: info@geldersemilieufederatie.nl (o.v.v. GMF-achterbanmiddag, geef indien van toepassing ook aan van welke organisatie je bent).

Eerste succes burgerinitiatief 'Stop fout vlees'

Ruim 75.000 mensen hebben de oproep tegen de bio-industrie van Milieudefensie en haar jongerenorganisatie JMA (Jongeren Milieu Actief) ondertekend. Omdat de oproep de vorm heeft van een burgerinitiatief, waaraan minimaal 40.000 mensen moeten deelnemen, zal het op de agenda van de Tweede Kamer komen. Om een goed, kritisch Tweede Kamerdebat te krijgen willen Milieudefensie en JMA eromheen veel publiciteit genereren. Woensdag 22 november lieten zo'n 20 mensen, onder wie een aantal bekende Nederlanders, zich een hele dag laten opsluiten in een varkensflat op de Dam in Amsterdam. Foto's van de actie: www.stopfoutvlees.nl. Milieudefensie benutte de gelegenheid om kritiek te uiten op de plannen voor een agroproductiepark, oftewel varkensflat, aan het Noordzeekanaal in Zaanstad. In het complex moeten tussen de 150.000 en 300.000 varkens worden gehuisvest. Milieudefensie heeft een overzicht gemaakt van de belangrijkste fabels en feiten over varkensflats:

www.milieudefensie.nl/landbouw/activiteiten/bio-industrie/varkensflats.

Stop paraquat!

Ieder jaar worden tienduizenden mensen vergiftigd door het gif paraquat. Het Zwitserse bedrijf Syngenta, 's werelds grootste gifproducent, heeft in veel Europese landen - waaronder Zwitserland - geen toelating gekregen. Door zijn marketingstrategieën te richten op ontwikkelingslanden, is Syngenta verantwoordelijk voor onnoemelijk veel gevallen van serieuze of zelfs dodelijke vergiftiging door paraquat. Daarom is de Berne Declaration een breedgedragen publiekscampagne gestart tegen Syngenta. Door minstens 50.000 verklaringen te verzamelen wil de Berne Declaration een duidelijk publiek signaal afgeven en het bedrijf dwingen om de productie van dit onmenselijke gif te stoppen. Geef je oordeel op www.stop-paraquat.net én stuur deze oproep door aan zoveel mogelijk mensen!

'Loopbus' van huis naar school in Den Haag

De eerste loopbus van Nederland is op 9 november in Den Haag van start gegaan. De 'bus' bestaat uit ouders die 's ochtends een vaste route door de wijk lopen naar een basisschool. Onderweg haken kinderen aan die onder begeleiding veilig naar school lopen. De loopbus is niet alleen gezond en veilig voor de kinderen, de kinderen leren zo ook op een leuke manier de regels en gevaren in het verkeer kennen. Als meer ouders hun kinderen met de loopbus mee laten lopen en hun kinderen niet meer met de auto brengen, kan een wijk 's ochtends ook een stuk veiliger worden. In Engeland is de loopbus, onder de naam 'walking bus', een groot succes. De gemeente Den Haag en Veilig Verkeer Nederland willen in een proefperiode van een jaar onderzoeken of een loopbus in Den Haag ook kans van slagen heeft. De eerste loopbus die op vaste dagen 'rijdt', is gestart in de wijk Rustenburg-Oostbroek. Als er meer loopbussen in Den Haag starten kan dit mogelijk ook een positief effect hebben op de luchtkwaliteit.

Meer info: www.loopbus.nl.

Breng leegstand in kaart

Op bedrijventerreinen is vaak sprake van leegstand en verpaupering. Cijfers laten zien dat veel meer wordt gebouwd dan nodig. De provinciale milieufederaties brengen de situatie in kaart, als onderdeel van de campagne 'Zuinig op ruimte'. Wil je meedoen aan de inventarisatie, dan kan dat door één of meerdere bedrijventerreinen in je omgeving te bezoeken. Aan de hand van een vragenlijst breng je de leegstand en achteruitgang in kaart. Het invullen van deze vragenlijst duurt ongeveer 2-3 uur. Eventuele reis- en andere kosten worden vergoed. De resultaten worden per provincie verzameld en vervolgens landelijk bij elkaar gebracht in samenwerking met Stichting Natuur en Milieu. Zo ontstaat een totaalplaatje, dat zal worden overlegd aan het Rijk, provincies en gemeenten, met het verzoek om zorgvuldiger met de ruimte om te springen.

Meer weten? Neem dan contact op met Joost Reijnen van de Gelderse Milieufederatie, 026 3523741 of j.reijnen@geldersemilieufederatie.nl. Je inzending moet uiterlijk 31 december binnen zijn.

Vogelcursus voor beginners

Veel mensen willen graag iets meer weten van vogels. Om in die behoefte te voorzien gaat het IVN Rijk van Nijmegen in 2007 een cursus geven. De IVN werkgroepen Interne Bijscholing en Publiekscursussen doen dat in samenwerking met de Vogelwerkgroep Nijmegen en de Weidevogelbescherming. De cursus is voor leden van het IVN en voor niet-IVN-ers. In vijf lesavonden worden algemene zaken behandeld, zoals zang, gedrag, broedzorg en de Rode Lijst. Het tweede deel van de avond gaat over vogels in het gebied waar de zaterdag daarop de excursie plaats vindt. Ook afzonderlijke vogels worden dan besproken. In het najaar wordt aandacht besteed aan de vogeltrek.

De cursusavonden worden gehouden in Saturnus, het ruimtevaart- en sterrenkundecentrum. Krekelstraat 10 Nijmegen, op donderdagavonden van 20.00 - 22.00 uur, op de volgende data: 8 februari, 29 maart, 19 april, 10 mei en 11 oktober 2007. De excursies zijn van 09.30 - 12.30 uur, op zaterdag 10 februari, 31 maart, 21 april, 12 mei en 13 oktober 2007. We gaan steeds naar een ander gebied: de Ooijpolder, Duivelsberg, Bemmelerwaard, Gelderse Poort en de Mulderskop. Kosten: ¤25.- voor leden van het IVN, ¤35.- voor niet-leden van het IVN, te voldoen op de eerste cursusavond. Maximaal kunnen 30 personen aan deze cursus deelnemen. Opgave bij Wim Moll, w.moll@wanadoo.nl of 024 3974353.

---

nijmegen@milieudefensie.nl.