Wageningen Universiteit

Rottweilerbaasjes gezocht voor onderzoek

30 nov 2006

Onderdeel: Wageningen UR

Gedragsonderzoek bij honden is niet eenvoudig. Dierwetenschappers kunnen niet zomaar een groep honden bij elkaar zetten en bestuderen, zoals ze dat bij varkens of kippen wel doen. Daarom zoekt Wageningen Universiteit voor een onderzoek naar gehoorzaamheid, agressie en angst bij honden nu rottweilerbaasjes die willen meewerken aan een enquête.

Een paar jaar geleden dreigde het ministerie van LNV met een fok- en houdverbod van vier hondenrassen, naast het al bestaande verbod voor pitbullterriërs en daarop gelijkende typen honden. Het verbod voor de vier rassen zou er komen als de sector niet zelf maatregelen zou treffen. De koepelorganisatie van hondenclubs, de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied, paste daarop de fokreglementen voor de vier rassen aan en ook voor de Rottweiler. Een pup krijgt volgens de regels alleen een stamboom als zijn ouders slagen voor de MAG-test. In deze test, op Maatschappelijk Aanvaardbaar Gedrag, wordt gekeken naar overmatige angst en overmatige agressie bij de honden.

Deze test is echter nog niet wetenschappelijk onderbouwd. âWe gaan nu kijken of er objectieve criteria zijn om het verplicht testen van rashonden op maatschappelijk aanvaardbaar gedrag in het fokreglement op te nemenâ, vertelt gedragsbiologe drs. Joanne van der Borg van de sectie Ethologie van Dierwetenschappen aan Wageningen Universiteit: âWe doen een meting naar het gedrag van rottweilers in Nederland en daarnaast kijken we of honden zonder stamboom inderdaad angstiger en agressiever zijn dan honden met.â

De Raad van Beheer op Kynologisch Gebied wil de resultaten gebruiken voor de onderbouwing van het bestaande beleid. De Nederlandse Club voor Rottweilers wil graag meewerken. âVeel leden vragen zich toch af waarom de test voor het ene ras wel, en voor het andere ras niet verplicht isâ, aldus Van der Borg.

Rottweilereigenaren die mee willen werken aan het onderzoek, kunnen een enquête invullen op www.dierenwetenschap.com. Deze methode wordt vaker gebruikt bij hondenonderzoek en levert meestal veel respons op. âVoor een nog lopend onderzoek naar poep eten bij honden hebben we 2700 bruikbare reacties binnengekregen. Het is natuurlijk geen aselecte steekproef, maar als de aantallen voldoende groot zijn kun je toch behoorlijk wat uitspraken doen, en bijvoorbeeld twee groepen vergelijkenâ, aldus Van der Borg.

Mensen zonder internet kunnen overigens ook een papieren vragenlijst krijgen. Een studente van Wageningen Universiteit voert het onderzoek uit in het kader van een afstudeervak.

Yvonne de Hilster

Bovenstaand bericht is geproduceerd door de redactie van Resource, het weekblad voor Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Het wordt u aangeboden door de afdeling Corporate Communicatie. Meer informatie bij Pers- en wetenschapsvoorlichting van Wageningen UR, e-mail: pers.communicatie@wur of bij de redactie van Resource, e-mail: resource@cereales.nl. Zie archief (inclusief Wb-artikelen) op http://www.resource-online.nl.