Ingezonden persbericht
Persbericht
Almere, 30 november 2006
Zelfcontrole bij diabetes verlaagt kans op sterfte en complicaties aanzienlijk
Almere - Diabetespatiënten die zelf hun bloedsuikerspiegel actief controleren, hebben 50% minder kans op sterfte als gevolg van hun ziekte. Bovendien lopen ze 30% minder kans op amputaties, en complicaties zoals blindheid en hart- of nierfalen. Dat blijkt uit een recent gepubliceerd groot epidemiologisch onderzoek door het Duitse Diabetes Centrum in Düsseldorf naar de betekenis van zelfcontrole bij diabetes type 2 (ook wel ouderdoms- of welzijnsdiabetes genoemd). De uitkomsten hebben in de nabije toekomst naar verwachting veel invloed op de verbetering van de diabeteszorg. Het onderzoek werd mede mogelijk gemaakt door Roche Diagnostics, dat onder de merknaam Accu-Chek hulpmiddelen voor diabetespatiënten op de markt brengt.
Omdat het lichaam van een diabetespatiënt onvoldoende glucose uit het bloed haalt, is het belangrijk dat de bloedsuikerspiegel van patiënten goed op peil is. Zowel een te hoge als een te lage bloedsuikerspiegel hebben schadelijke gevolgen. Door met een bloedglucosemeter zijn bloed regelmatig te controleren weet een patiënt of de glucosewaarde van zijn bloed te hoog of te laag is. Hij kan dan zelf de noodzakelijke actie ondernemen zoals iets eten of medicatie nemen. Het Duitse onderzoek, waarin het ziekteverloop van ruim 3.000 mensen met suikerziekte gedurende 6,5 jaar is geobserveerd, bewijst dat deze zelfcontrole aantoonbaar leidt tot aanzienlijk lagere kans op complicaties en sterfte.
"De conclusies lijden geen twijfel. Het nut van zelfcontrole en zelfregulatie voor mensen met diabetes type 2 is onomstotelijk aangetoond", benadrukt professor Stephan Martin van het Duitse Diabetes Centrum, dat de studie initieerde.
Het Ministerie van VWS schat dat in Nederland ongeveer 850.000 mensen diabetes hebben. Zo'n 250.000 van hen weten dat zelf niet. Als de stijging van de laatste jaren aanhoudt, overstijgt het aantal diabetespatiënten over drie jaar één miljoen. De meeste van hen (85 tot 90%) lijden aan diabetes type 2.
De resultaten van het onderzoek benadrukken het belang van oplossingen die het voor patiënten eenvoudiger maken om de relatie tussen hun gedrag en het verloop van de diabetes te begrijpen. De onlangs door Roche Diagnostics geïntroduceerde Smart Pix is zo'n nieuwe oplossing. De Smart Pix verbindt glucosemeters en insulinepompen die diabetespatiënten gebruiken voor het meten en regelen van hun bloedsuikerwaardes, met een computer. Met duidelijke en begrijpelijke grafieken presenteert de Smart Pix de metingen die de meter of pomp over de voorgaande dagen, weken of maanden heeft opgeslagen. De informatie wordt gepresenteerd in een standaard browservenster, er is geen extra installatie van software nodig.
Niet alleen artsen en diabetesverpleegkundigen kunnen aan de hand van de grafieken veel sneller en makkelijker afwijkingen in het verloop van de bloedsuikerspiegel zien, ook voor de patiënt zélf wordt de relatie tussen gedrag en ziekte heel zichtbaar. De Rosso-studie toont aan dat dit inzicht leidt tot verlaging van de complicaties en verhoging van de levensverwachting.