Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Geschikt voor onmiddellijke publicatie

Utrecht, 30 november 2006| referentie: KC - OB/AdV/HS

Betreft: Certificering centra voor de kunsten

Eerste instellingen voor kunsteducatie gecertificeerd

Op 30 november zijn de eerste zeven instellingen voor kunsteducatie (centra voor de kunsten en muziekscholen) gecertificeerd volgens het Kwaliteitskader Kunsteducatie & Amateurkunst. De certificaten werden uitgereikt door Stevijn van Heusden, voorzitter van de Stichting Certificering Kunsteducatie & Amateurkunst. Deze stichting ziet toe op de procedures en kwaliteitscriteria binnen de sector. In het stichtingsbestuur hebben ook vertegenwoordigers van gemeenten en provincies zitting. Zij zijn immers de vaste subsidiënten van de kunsteducatie.

Het Keurmerk Kunsteducatie & Amateurkunst staat voor betrouwbaarheid van de instelling. Krijgt de klant wat hem is beloofd? Kan de subsidiënt er van op aan dat de subsidiegelden adequaat worden besteed? Het spreekt voor zich dat duidelijke afspraken met subsidiegevers en zicht op de wensen van de klant in dit kader belangrijk zijn. Niet minder belangrijk zijn echter de professionele waarden en normen van de medewerkers. Een instelling die opereert in de wereld van de kunsten heeft immers ook tot taak de klanten te inspireren met haar ideeën! Het belangrijkste is echter dat de organisatie openstaat voor verbeteringen. Permanent luistert naar klanten en medewerkers en daar ook wat mee doet.

Na het wegvallen van de Landelijke Inspectie Kunstzinnige Vorming zijn de inspectietaken enige tijd ondergebracht geweest bij de Inspectie voor het Onderwijs. In een tijd van deregulering en cultureel ondernemerschap heeft het Ministerie echter besloten de verantwoordelijkheid voor kwaliteitszorg en certificering bij de sector zelf neer te leggen. Ook de sector zelf heeft uitgesproken verantwoordelijk te willen zijn voor de eigen kwaliteitsborging en -toetsing. Samen met het Platform Amateurkunst (PAK), VNG en IPO heeft De Kunstconnectie/VKV, branchevereniging voor instellingen voor kunsteducatie en -participatie, deze uitdaging aangegrepen. Er is in gezamenlijkheid een kwaliteitskader tot stand gekomen. Een geaccrediteerd bureau is gevraagd de toetsing op zich te nemen en de bovengenoemde stichting is opgericht voor het houden van het toezicht.

In januari van dit jaar zijn dertig instellingen gestart met een pilot kwaliteitszorg en certificering. Gebleken is dat het traject dat moet leiden tot certificeren veel instellingen helpt om hun organisatie te professionaliseren. De centra worden klantgerichter en gaan doelmatiger werken. Zij worden daarbij stevig ondersteund door De Kunstconnectie/VKV. Doelstelling van het project is dat over drie jaar meer dan 75 instellingen zijn gecertificeerd. De eerste zeven instellingen zijn:


· Almere - CKV Almere


· Apeldoorn - Markant, Centrum voor Kunsteducatie


· Bergen op Zoom - CKB/De Maagd


· Eindhoven - Centrum voor de Kunsten Eindhoven


· Hoofddorp - Pier K


· Lelystad - De Kubus


· Sneek - Centrum voor de Kunsten Sneek Wymbritseradiel

Alle informatie over het certificeren is te vinden op www.certificering-ka.nl.

De Kunstconnectie is de branchevereniging voor instellingen die zich bezighouden met kunsteducatie en -participatie. Namens, voor en met haar leden neemt De Kunstconnectie stelling en formuleert zij gevraagd en ongevraagd standpunten over actuele onderwerpen en thema's. Ze motiveert, adviseert en faciliteert de aangesloten instellingen bij de ontwikkeling van hun werk. Door bundeling van krachten en samenbrengen van partijen biedt zij haar leden een breed scala aan voordelen. De Kunstconnectie vergroot de bekendheid en kwaliteit van het werk van de sector en zorgt dat de branche een gekende en erkende partner is in het (cultuur)politieke debat, de beleidsvorming en uitvoering ervan.

De VKV vereniging van Centra voor de Kunsten is de vereniging van werkgevers die activiteiten verrichten op het terrein van kunsteducatie. Werkgevers met een privaatrechtelijke en een publiekrechtelijke achtergrond. Leden die het brede veld van kunsteducatie bestrijken. Cultureel werkgevers bouwen aan arbeidsvoorwaarden die het ondernemerschap in de sector ten goede komen.

Noot voor de redactie,