Kring-apotheken voeren APK-geneesmiddelen al geruime tijd uit

Kring-apotheek bv

Kring-apotheken voeren APK-geneesmiddelen al geruime tijd uit

De APK-geneesmiddelen die op dit moment zo actueel is, wordt al sinds 2005 uitgevoerd door een groot aantal Kring-apotheken in Nederland. Aanleiding hiervoor was een eigen onderzoek van Kring-apotheek BV naar geneesmiddelgerelateerde problemen bij ouderen (SMOG).

SMOG-onderzoek
Omdat Kring-apothekers zich nadrukkelijk bezighouden met een goed en veilig gebruik van geneesmiddelen hebben zij reeds enkele jaren geleden het SMOG-onderzoek uitgevoerd. In het SMOG-onderzoek (Screening Medicatie Oudere Geneesmiddelen-gebruiker) hebben Kring-apothekers de problemen bij ouderen, die kunnen ontstaan als gevolg van het geneesmiddelengebruik, onder de loep genomen. Bij een groep van bijna 200 ouderen van 65 jaar en ouder die zes of meer geneesmiddelen gebruikten, is gekeken naar de effecten van interventie door de Kring-apothekers. De uitkomst van dit onderzoek liet een duidelijke vermindering van het aantal geneesmiddelgerelateerde problemen zien. De door de Kring-apothekers voorgestelde aanpassingen in de medicatie zorgden voor een daling van 20% van de mogelijke problemen.

Een belangrijke conclusie, die uit dit onderzoek werd getrokken, was dat een dergelijke gestructureerde screening niet eenmalig moet plaatsvinden maar minimaal eenmaal per jaar met andere woorden: een jaarlijkse APK voor geneesmiddelengebruik. Daarnaast is samenspraak tussen apotheker, voorschrijver(s) en patiënt onontbeerlijk voor een positieve uitkomst.

Multimedicatiecheck
De resultaten van het SMOG-onderzoek waren voor Kring-apotheek BV aanleiding om een instrument te ontwikkelen waarmee Kring-apothekers in staat worden gesteld om op een eenvoudige en uniforme wijze de voorgestelde APK-geneesmiddelen uit te voeren. Dit is de Multimedicatiecheck. Met behulp van deze check wordt op gezette tijden het totale geneesmiddelengebruik van patiënten gescreend. Hierbij wordt onder andere gekeken naar geneesmiddelgerelateerde problemen zoals geneesmiddelinteracties, contra-indicaties, bijwerkingen, therapie(on)trouw, afwijking van normdosering, afwijking van standaarden en richtlijnen en off-labelgebruik. De resultaten van de screening worden besproken met zowel de voorschrijver als de patiënt.

HARM-onderzoek
Net zoals het SMOG-onderzoek heeft het op dit moment zo actuele HARM-onderzoek opnieuw aangetoond hoe belangrijk zo'n APK-geneesmiddelen is. Onderzoekers van de Universiteit Utrecht concluderen in hun eindrapportage van het Hospital Admissions Related to Medication (HARM)-onderzoek dat 2,4% van alle ziekenhuisopnames een gevolg is van geneesmiddelgerelateerde problemen en van acute opnames zelfs 5,6%. Van deze opnames werd 46% als potentieel vermijdbaar beoordeeld. Geëxtrapoleerd naar heel Nederland betekent dit 41.000 geneesmiddelgerelateerde ziekenhuisopnames en 19.000 potentieel vermijdbare opnames per jaar.

Volgens de onderzoekers verdient het aanbeveling:
'.....om patiënten met deze kenmerken proactief te benaderen voor extra medicatiebegeleiding (bijvoorbeeld in de vorm van een periodieke medicatiereview, waarbij gekeken wordt naar bijwerkingen, ongewenste polyfarmacie, therapietrouw en effectiviteit). Gezamenlijke aanpak van de verschillende behandelaren is hier aan te bevelen. Daarnaast kan aanbevolen worden om informatie uit te wisselen tussen behandelaren en apothekers omtrent zaken als nierfunctie en comorbiditeiten, zodat de huidige medicatiebewaking met dit soort individuele patiëntfactoren uitgebreid kan worden'.


Noot voor de redactie;