SVB attendeert vijftigers op afschaffing partnertoeslag

Sociale verzekeringsbank

Wie 65 jaar wordt in of na 2015 én samenwoont met een jongere partner met een laag inkomen, ontvangt minder AOW dan iemand nu krijgt in dezelfde situatie. Dit kan oplopen tot ongeveer 7.600 euro per jaar. Een gemiddeld paar met een volledige toeslag moet daardoor in totaal zo.n 58.000 euro overbruggen. Dit blijkt uit toekomstprognoses van de Sociale Verzekeringsbank (SVB), de organisatie die onder meer maandelijks de AOW uitkeert.

Het effect wordt veroorzaakt door de afschaffing van de partnertoeslag in 2015. Een grote groep mensen krijgt ermee te maken, maar slechts weinigen zijn daarvan op de hoogte. Wie een financieel gat wil voorkomen, zal zelf op tijd maatregelen moeten nemen. Dat kan bijvoorbeeld door een verzekering af te sluiten, extra te sparen of langer door te werken.

Laag inkomen én jongere partner
Ongeveer 10% van alle 65-plussers heeft een jongere partner met een dusdanig laag inkomen dat ze extra AOW krijgen in de vorm van de partnertoeslag. Net als de AOW betaalt de SVB deze aanvullende uitkering uit. In 2020 zijn volgens de schatting van de SVB zo.n 478.000 mensen met een jongere partner. Dat is 14% van alle AOW.ers. Hiervan komen naar verwachting 237.000 mensen in aanmerking voor een volledige of gedeeltelijke toeslag. Maar vanaf 2015 verdwijnt deze partnertoeslag. De groep die voorheen een volledige partnertoeslag ontving, krijgt netto . 7619,40 per jaar minder krijgt dan nu. Dit bedrag is gebaseerd op de hoogte van de AOW van eind 2006. Dit geldt voor alle mensen die op of na 1 januari 2015 65 jaar worden en een jongere partner hebben met een inkomen lager dan 15% van het minimumloon.

Prognoses
In 2015 krijgen de eerste AOW.ers te maken met deze gewijzigde wetgeving. Het gaat dan om ongeveer 68.000 mensen met een jongere partner. Dit aantal neemt echter snel toe. Zo schat de SVB dat in 2020 al 237.000 ouderen zijn die geen aanspraak meer kunnen maken op de partnertoeslag, terwijl zij dat volgens de huidige regels wel zouden krijgen. Een deel van hen komt mogelijk in aanmerking voor een bijstandsuitkering. Of zij ook echt een bijstandsuitkering krijgen, is afhankelijk van het aanvullende inkomen en het eigen vermogen.

Langer doorwerken
Eerder onderzoek liet al zien dat nog maar weinig mensen op de hoogte zijn van het feit dat de partnertoeslag wordt afgeschaft. De SVB vindt het belangrijk om de vijftigers van nu te wijzen op de gevolgen die de afschaffing van de partnertoeslag voor hen kan hebben. Door nu maatregelen te nemen, kunnen de financiële gevolgen mogelijk beperkt blijven. De mogelijkheden zijn onder meer langer doorwerken, (levensloop)sparen en verzekeren.

Onderzoek en conferentie
Dit onderzoek van de SVB is slechts één onderdeel van een uitgebreide studie die de SVB heeft uitgevoerd naar de AOW. De SVB presenteert deze studie tijdens de SVB Conferentie op 11 december 2006. Deze conferentie staat geheel in het teken van de AOW, in verband met het vijftigjarig jubileum van de AOW in 2007.

Over de Sociale Verzekeringsbank
De SVB zorgt voor de uitvoering van het AOW-pensioen, de nabestaandenuitkering Anw, de kinderbijslag en andere regelingen. Dat doet zij voor ruim 4,8 miljoen klanten in Nederland en in het buitenland. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) is de oudste uitvoerder op het gebied van de sociale zekerheid in Nederland.


---


Noot voor de redactie,