Gemeente Delft

Delftenaren moeten zoveel mogelijk economische zelfstandig kunnen zijn, ieder vanuit zijn eigen mogelijkheden en ambities. Dat is het uitgangspunt van de nota Arbeidsmarkt, Inkomen en Emancipatie 2007 die de raad 30 november zal bespreken. Werk is een belangrijk instrument. Voor Delftenaren zonder baan of met een beperkte AOW- of WAO uitkering is er een bijstandsuitkering. Daarnaast zet de gemeente hoog in op armoedebestrijding.

Betaald werk gaat boven een uitkering. Delftenaren die aangewezen zijn op een uitkering, worden zo goed mogelijk begeleid naar scholing of werk, en als dat niet mogelijk is naar een andere vorm van maatschappelijke participatie. Daarbij staan de eigen mogelijkheden en wensen van de mensen centraal. Voor ouders met kinderen is kinderopvang een belangrijke voorziening om werken mogelijk te maken. Er zijn ook plannen voor een 24-uurs kinderopvang. Jongeren worden zoveel mogelijk geholpen om een startkwalificatie te kunnen behalen. Ook is er bijzondere aandacht voor tienermoeders.

Delftenaren die niet in hun eigen inkomen kunnen voorzien en geen andere uitkering ontvangen (AOW, WAO), kunnen een beroep doen op de Wet Werk en Bijstand (WWB). De periode tussen het moment van aanvraag en de toekenning van een uitkering moet zo kort zijn. Mensen met een uitkering krijgen veel activiteiten aangereikt om hen te helpen naar economische zelfstandigheid of deelname aan de samenleving op een andere manier. De gemeente zorgt dat alle activiteiten op het gebied van reïntegratie, opvoedingsondersteuning, sociale activering en volwasseneneducatie zoveel mogelijk op elkaar afgestemd zijn.

De gemeente wil werk blijven maken van armoedebestrijding. Dat doet zij met veel inkomensondersteunende voorzieningen én door er voor te zorgen dat mensen die daar recht op hebben, gebruik kunnen maken van de bijzondere bijstand. In 2007 wordt een stap gezet met het verhogen van de inkomensgrens van 120% van het bijstandsniveau. Instrumenten om armoede te bestrijden zijn verder: schuldhulpverlening, kwijtscheldings-beleid, bijzondere aandacht voor woonproblematiek (het voorkomen van huisuitzettingen van gezinnen met kinderen), DUIT (Delfts Uitkeringen Informatie Team) en uitbreiding van de Delftpas. De gemeente blijft ook onderzoek doen om het anti-armoedebeleid verder vorm te geven.

Om Delftenaren met een uitkering beter van dienst te kunnen zijn, wordt de samenwerking met CWI en UWV versterkt. Hiervoor wil de gemeente een nieuw dienstverleningsconcept vaststellen. De uitkeringsconsulent krijgt de rol van regisseur binnen de organisatie en de rol van coach naar de klant. Daarnaast streeft de gemeente ernaar het jongerenloket RMC en het CWI-loket voor jongeren in 2007 te integreren. De Werkagenda, de samenwerking tussen CWI, Combiwerk, Mondriaan, Werkplan en gemeente Delft om gezamenlijk werkgevers te benaderen en te bedienen, wordt voortgezet.

Het college heeft besloten in 2007 extra capaciteit beschikbaar te stellen voor emancipatiebeleid. Emancipatiebevordering is een belangrijk instrument om economische zelfstandigheid te bevorderen voor mensen in achterstandssituaties. Het is de bedoeling dat dit terugkomt in verschillende programma's binnen de gemeente.

De nota Arbeidsmarkt, inkomen en emancipatie heeft een positief advies van het panel Werk en Inkomen.

Noot voor de redactie (