Universiteit van Amsterdam

Conferentie: Onderwijs in Nederland, op weg naar Lissabon-2010

Conferentie Onderwijskunde
Alle EU-lidstaten hebben in de Lissabon-doelstelling vastgelegd dat in 2010 de schooluitval drastisch verminderd zal zijn en dat ten minste 50% van elk geboortecohort instroomt in het hoger onderwijs. Wat moet er in Nederland gebeuren om deze doelstelling te bereiken? Deze vraag staat centraal tijdens de VOR Themaconferentie 2006.
donderdag 30 november, 10.00 uur

Onder de titel Het kan beter - het moet beter! Maar hoe? Onderwijs in Nederland, op weg naar Lissabon-2010 vindt de VOR Themaconferentie 2006 plaats. Alle EU-lidstaten hebben in de Lissabon-doelstelling vastgelegd dat in 2010 de schooluitval drastisch verminderd zal zijn en dat ten minste 50% van elk geboortecohort instroomt in het hoger onderwijs. Dit alles om van de EU de meest concurrerende economie ter wereld te maken. We moeten het immers niet hebben van goedkope arbeidskrachten, maar van innovatieve slagkracht. Onderwijs speelt daarin volgens vrijwel alle economen en politici een sleutelrol. Alleen door het opleidingsniveau drastisch te verhogen kunnen we ons staande houden tegen opkomende economieën, zo is de algemeen verspreide opvatting.

Wat moet er in Nederland gebeuren om deze doelstelling te bereiken? Momenteel heeft ongeveer 24% van de Nederlandse beroepsbevolking een diploma van het hoger onderwijs. In heel Europa en zeker ook in Nederland stromen kinderen van lage sociale afkomst nauwelijks door naar het hoger onderwijs. Velen vinden de investeringen in modern onderwijs absoluut onvoldoende. Waar zitten de knelpunten? En vooral: wat kunnen onderwijsonderzoekers feitelijk bijdragen om deze forse uitdaging aan te gaan? Of te wel: leiden hun door de Nederlandse of Europese belastingbetaler gefinancierde inspanningen tot bruikbare adviezen, inzichten, tools of een onderzoeksagenda die reëel zicht biedt op een oplossing van deze problemen? Sommige critici beweren van niet. Deze conferentie beidt de mogelijkheid om deze critici de mond te snoeren door overtuigend te etaleren dat Nederlands onderwijsonderzoek wel degelijk een belangrijke maatschappelijke bijdrage oplevert. Een bijdrage die de vraag om een ruimer onderwijsonderzoeksbudget overtuigend kracht bij zet. De conferentie wordt georganiseerd door de Vereniging Onderwijs Research - Divisie Hoger Onderwijs.


Locatie: UvA-HvA, Wibauthuis, Wibautstraat 3, Amsterdam.Voor meer informatie, deelnamekosten en aanmelding: http://www.sco-kohnstamminstituut.uva.nl/vor2006, of dr. Uulkje de Jong (voorzitter Divisie Hoger Onderwijs VOR), e-mail: u.dejong@uva.nl.