Gemeente Winterswijk


Raad moet keuze maken uit Strandbadplannen

23-11-2006

Winterswijk - De gemeenteraad gaat op 30 november een keuze maken uit de vier plannen voor het Strandbad. Het college van burgemeester en wethouders heeft zijn voorkeur duidelijk uitgesproken, namelijk het gecombineerde plan van WAM&VanDuren, Het Winkel en Ubcro Sports. In dit plan wordt het complex zoveel mogelijk gerestaureerd en gerenoveerd . Daarnaast voorziet het plan in uitbreiding met horecamogelijkheden en outdoormogelijkheden, een camping en het weer openstellen van het strandbad voor het publiek.

Het college vindt dat het strandbad voor een zo breed mogelijk publiek toegankelijk moet blijven. Daarnaast moet het bad zoveel mogelijk zijn huidige status als rijksmonument en zijn uitstraling behouden. De plannen zijn ook ter beoordeling voorgelegd aan twee adviesorganisaties, namelijk de Adviescommissie Cultuurhistorie en het Samenwerkingsverband Cultuurhistorie Gelderland. Beide organen bekeken de plannen en beoordeelden ze vooral vanuit het oogpunt van monumentenzorg en behoud van cultuurhistorische en natuurlijke waarden van het gebied.

Naast de vraag een keuze te maken voor het beste plan, is de gemeenteraad ook gevraagd een uitspraak te doen over de eigendomssituatie van het complex (verkoop, uitgifte in erfpacht, etc.). Een aantal initiatiefnemers heeft de eigendomsverkrijging genoemd als belangrijk punt in hun plan.

Mogelijkheden voor ontwikkeling
In september 2005 vroeg de gemeenteraad het college om de mogelijkheden voor de ontwikkeling van het Strandbad te onderzoeken. Hierbij moest vooral het cultuurhistorisch karakter van het Strandbadcomplex in stand worden gehouden. In totaal zijn vier plannen voor het ontwikkelen van het Strandbad beoordeeld:
1. Plan Beukenhorst: Natuur Kuur Hotel en een brasserie-accommodatie, gericht op het hogere marktsegment;
2. Plan R&R: verblijfsrecreatieve groepsaccommodatie in de vorm van een jeugdherberg/hostel met als doel recreatieve, sportieve en educatieve activiteiten te organiseren;
3. Plan WAM&Van Duren in samenwerking met Het Winkel en UBCRO Sports: paviljoen met kleinschalige vergader/congresfunctie, dagrecreatie en kampeerfaciliteiten in de vorm van blokhutten, verplaatsing bestaande survivalbaan en herstellen zwembadfunctie.
4. Plan Stichting Behoud Strandbad (SBS): behoud en herstel van het originele uiterlijk van de gebouwen.

Uitgangspunten
De vier plannen werden vervolgens voorgelegd aan een extern adviesbureau. Dit bureau kreeg de opdracht om een beoordeling te geven op basis van de gemeentelijke uitgangspunten voor het Strandbad. Dit zijn een marktgerichte, private herontwikkeling waarmee een positieve bijdrage geleverd kan worden aan de renovatie en instandhoudingkosten van het strandbad. Daarbij moest sprake zijn van een maatschappelijk rendement voor Winterswijk en zijn inwoners. Daarnaast moesten de plannen passen binnen de kaders van de omgevingskwaliteiten en de monumentale status. Op basis hiervan gaf het externe bureau de plannen van De Beukenhorst en van WAM&Van Duren c.s. de meeste kans.

De vier initiatiefnemers kregen de gelegenheid hun plannen in de commissievergadering van 19 oktober jongstleden te presenteren. De raad zal zich in de raadsvergadering van 30 november onder meer uit moeten spreken over met wie van hen de herontwikkeling verder opgepakt wordt. De raadsvergadering begint om 19.30 uur in het raadhuis aan het mevr. Kuipers-Rietbergplein 1 in Winterswijk en is openbaar.