Gemeente Zaltbommel


Persbericht


30-11-2006
Nieuwe samenwerking Brandweer Bommelerwaard

Onderkop

Nieuwe samenwerking Brandweer Bommelerwaard

Het college van gemeente Zaltbommel heeft ingestemd met het advies van de stuurgroep Brandweer Bommelerwaard om de gemeenschappelijke regeling voor de brandweer van Maasdriel en Zaltbommel te vervangen door een samenwerkingsovereenkomst. Omdat de brandweer Bommelerwaard officieus al vorm heeft gekregen, sluit een samenwerkingsovereenkomst tussen beide gemeenten beter aan.

In februari 2006 hebben de colleges van de gemeenten Maasdriel en Zaltbommel ingestemd met een brandweersamenwerking in de Bommelerwaard. Destijds is ervoor gekozen deze samenwerking vorm te geven via een gemeenschappelijke regeling. Om dit te bereiken is het stafbureau van de brandweer van Zaltbommel in april 2006 al verhuisd naar het kantoor van de gemeente Maasdriel. Nu blijkt dat een gemeenschappelijke regeling minder winst behaald op efficiëncy als verwacht. Op advies van de stuurgroep Brandweer Bommelerwaard besluiten de colleges van de gemeenten Maasdriel en Zaltbommel nu over een samenwerkingovereenkomst die per 1 januari 2007 in moet gaan. Het eerder genomen besluit over een gemeenschappelijke regeling komt daarmee te vervallen.

Samenwerking
Beide gemeenten willen een langdurige samenwerking bereiken op het gebied van brandweerzorg. De brandweerzorg is gebaseerd op de Brandweerwet en omvat een zeer breed takenpakket. Naast het bestrijden van branden en het assisteren bij ongevallen houdt de brandweer zich onder andere bezig het voorkomen van brandonveiligheden, het voorbereiden op en het bestrijden van calamiteiten en het zorg dragen voor personeel en slachtoffers bij ingrijpende gebeurtenissen. In de Bommelerwaard vindt met de samenwerking een samenbundeling plaats van deze kennis en ervaring van de beroepskrachten van de brandweer van de gemeenten Maasdriel en Zaltbommel.

Meer kwaliteit
De vorming van één brandweerkorps in de Bommelerwaard moet er voor zorgen dat de brandweer meer kwaliteit in huis heeft en dat de organisatie minder kwetsbaar is. Daarnaast zijn er bij samenwerking tussen de korpsen kostenbesparingen te verwachten door bijvoorbeeld schaalvoordelen bij inkoop van materiaal. Met een samenwerkingsovereenkomst tussen de beide gemeenten kunnen deze doelen gehaald worden zonder nadelige administratieve en financiële gevolgen die een gemeenschappelijke regeling met zich mee brengen.