Provincie Limburg

"De zilveren generatie biedt gouden kansen voor ondernemers met lef" Conclusie Martin Eurlings na Internationale Silver Economy

Conferentie:

"De Silver Economy Conference 2006 in Kerkrade was uiterst zinvol. Ik ben verrast door de inspirerende projecten die door een vijftigtal topsprekers uit de gehele wereld werden gepresenteerd. We moeten in Nederland nu echt stoppen met doemdenken over de toenemende vergrijzing", zegt Martin Eurlings, gedeputeerde Economische Zaken van de Provincie Limburg na afloop van de tweedaagse internationale Silver Economy Conference 2006 in Kerkrade (Pakstad Limburg). "De economische weegschaal slaat door naar de enorme kansen die de groeiende senioreneconomie biedt voor het bedrijfsleven. De conferentie bevestigt dat we in Limburg met onze positieve pioniers aanpak de juiste weg zijn ingeslagen. De conferentie heeft ons tot nieuwe inzichten gebracht bij de uitwerking van ons stimuleringsbeleid. We houden er, gebaseerd op ruwe schattingen, rekening mee dat er alleen al in de provincie Limburg over tien jaar duizenden extra arbeidsplaatsen gekoppeld zijn aan senioren. Daarmee wordt de senioreneconomie een factor om in alle opzichten serieus rekening mee te houden." Dit is de conclusie van Martin Eurlings, gedeputeerde Economische Zaken van Limburg, na afloop van de conferentie die op initiatief van de Provincie Limburg werd gehouden.

Tijdens de conferentie heeft de Provincie Limburg het initiatief genomen om als één van de Smart Regions in het project Work Ability Index van prof. Ilmarinen uit Helsinki te gaan functioneren. Een project dat ouderwordenden (vanaf 40 plus) langer en doelmatiger in het arbeidsproces laat functioneren door middel van een zogeheten Work Ability Index. De effectiviteit van dit systeem blijkt zo groot, dat besloten is hiervoor een speciaal internationaal netwerk op te zetten van 'Smart Regions'. De Provincie Limburg heeft besloten zich als eerste provincie van Nederland hierbij aan te sluiten en is zelfs bereid bij de opbouw van dit nieuwe netwerk en bij het structureel invoeren van het systeem van Work Ability Index een leidende rol op zich te nemen.

Silver Economy Conference 2006
Een vijftigtal gerenommeerde deskundigen uit de gehele wereld werkte belangeloos aan de conferentie mee. Zij lieten de deelnemers kennis nemen van best practices uit de gehele wereld op het gebied van de senioreneconomie. De conferentie kwam tot stand in samenwerking met het Silver Economy Network of European Regions (SEN@ER), waarin regio's uit zeven Europese landen samenwerken. Dit netwerk benadert de vergrijzing van de samenleving op een positieve wijze; als een uitdaging met tal van kansen en positieve kanten, en niet als een bedreiging.

SEN@ER Best Practice Awards 2006
Om de innovatie op het gebied van de senioreneconomie te stimuleren, werd een Best Practice Competition gehouden. De Best Practice Award 2006 is door een jury van het Senior Economy Network of European Regions toegekend aan de Handwerkskammer Düsseldorf, voor een project waarbij in één centrum ervaringen en nieuwe mogelijkheden op het gebied van onafhankelijk wonen door senioren worden geconcentreerd. Deze kennis en informatie wordt bovendien via internet toegankelijk gemaakt voor een breed publiek. (www.hwk-duesseldorf.de)

Een goede tweede prijs werd toegekend aan Mape TyS uit Cambrils, Spanje. Deze onderneming is volgens de jury op hoog niveau en vernieuwend actief op het gebied van toerisme in combinatie met gezondheid. (www.turismo-salud.com)

De derde prijs ging naar het project Older Workers Learning van de University of Strathclyde Senior Studies Institute te Glasgow, Verenigd Koninkrijk. Dit is een project waarin senioren support ontvangen binnen hun bedrijf van Older Working Learning groups om opnieuw aansluiting te vinden in het arbeidproces. Ook wordt senioren geleerd om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen om zo langer actief te kunnen blijven in het arbeidsproces. (www.cll.strath.ac.uk/ssi.html)

Succesvolle Finse Work Ability index basis voor nieuw netwerk Smart Regions

Door het Institute of Occupational Health van Helsinki, Finland, is onder leiding van J.Ilmarinen, hoogleraar voor Leeftijd Management en Arbeidsvermogen en één van de hoofdsprekers op de conferentie, een systeem ontwikkeld om het vermogen om te werken uit te drukken in een Work Ability Index. Daarmee is het mogelijk gebleken om ouder wordende medewerkers langer en doelmatiger in het arbeidsproces te behouden. Hierbij investeren bedrijven in medewerkers van boven de 40, waardoor zij in hun verdere loopbaan niet hoeven onder te doen voor jongeren. Voor dit systeem bestaat internationaal grote waardering en interesse. Hetzelfde geldt voor zijn initiatief om er een internationaal netwerk van zogeheten Smart Regions voor op te zetten.

Concrete Limburgse projecten
Een verdienstelijke vierde plaats van de Best Practice Awards wordt ingenomen door Loyalis NV uit Heerlen met het project Gray Matter Matters dat is gericht op het vergroten van de mogelijkheden om door te werken tot hogere leeftijden door middel van aangepaste bijscholing en training. Het betreft een innovatieve cursus die in samenwerking met de Universiteit Maastricht, vakgroep Neuropsychologie wordt ontwikkeld om leren te leren, gebaseerd op wetenschappelijk hersenonderzoek dat vooral op de behoeften van 45-plussers is gericht. Het cognitieve ouder worden en implicaties over de snelheid van informatieverwerking, geheugen en gedrag, zijn de belangrijkste onderwerpen in deze cursus. Onze maatschappij heeft bijdragen van ervaren mensen nodig en het is van het grootste belang dat de groeiende groep 45-plussers hun capaciteiten optimaal blijven gebruiken. Traditionele trainingscursussen zijn niet afgestemd op de veranderende leerbehoeften van oudere medewerkers. Dit leidt tot economische verliezen en in vele gevallen ook tot verlies van zelfrespect binnen deze groep. Zij raken geïsoleerd van hun werkomgeving. De Provincie Limburg en de Limburgse ontwikkelingsmaatschappij LIOF hebben dit project geselecteerd om in Limburg met ondersteuning van beide partijen te implementeren en verder uit te breiden. (www.loyalis.nl)

Daarnaast zijn tijdens de conferentie in Kerkrade op initiatief van de Provincie in kleine samenstelling besprekingen gevoerd tussen vertegenwoordigers van ondernemingen en organisaties van verschillende disciplines om te komen tot nieuwe activiteiten, gericht op de senioreneconomie. Het gaat hierbij om veelbelovende projecten op het gebied van telemedicine en de combinatie van onafhankelijk wonen en zorg. "Wij zijn verheugd dat een aantal projecten dat is gerelateerd aan senioren, op korte termijn in de regio daadwerkelijk wordt gerealiseerd", zegt Martin Eurlings. Zo werken de ziekenhuizen Atrium Heerlen, Orbis Sittard en AZM Maastricht samen in een telemedicine project Health budy dat met één jaar wordt verlengd. Tot nu toe beperkte dit project zich in het op afstand bewaken van de gezondheidstoestand van hartpatiënten. Overwogen wordt of het project kan worden verbreed naar andere patiënten. Het wetenschappelijke onderzoek daarvoor zal worden verzorgd door het AZM. In Sittard wordt ondermeer door Orbis een appartementencomplex (Hoogveld) annex park en school gerealiseerd, speciaal opgezet en ingericht voor senioren. Zonodig kan er passende (medische) zorg worden geboden, waardoor senioren er langer zelfstandig kunnen blijven wonen.

Thematisch en interactief
De Silver Economy Conference Europe 2006 was opgebouwd rond combinaties van thema's die met elkaar kunnen worden verbonden: Toerisme en cultuur, Gezondheid en leefstijl, Wonen en leefomgeving, Werk en inkomen, en Communicatie en netwerken. Deze vijf thema's dekken vrijwel alle belangrijke aspecten van de senioreneconomie. Kansen worden door deskundigen vooral gezien in nieuwe combinaties van bestaande activiteiten binnen de genoemde thema's. De financiële kracht van de senioren is zo toegenomen, dat inmiddels het belang van de zilveren economie als zodanig wordt onderkend. Maar, nog lang niet worden alle kansen ervan benut.

Potentie
Het was niet toevallig dat de conferentie voor een belangrijk deel in Kerkrade (Parkstad Limburg) plaats heeft. Na het sluiten van de steenkolenmijnen ruim 30 jaar geleden, was de demografische verschuiving in deze regio bovengemiddeld en als gevolg daarvan is de regionale overheid relatief vroeg gestart met een actieve benadering daarvan.
De potentie van met name Zuid-Limburg op het gebied van senioreneconomie is groot. Onder andere op het gebied van toerisme in combinatie met zorg en wellness loopt een aantal ambitieuze projecten. Maar, ook op het gebied van telemedicine en wonen worden uitstekende mogelijkheden in de regio gezien.
De Provincie Limburg vervult op het gebied van stimulering van de senioreneconomie een voortrekkers rol. In Nederland maakt naast Limburg alleen nog de Provincie Gelderland deel uit van SEN@ER.

Silver Economy Conference 2007
De volgende internationale Silver Economy Conference 2007 zal worden gehouden in Andalusië, Spanje. De verwachting is dat het aantal samenwerkende regio's dat zich als partner heeft aangesloten bij het SEN@ER-netwerk voor die tijd zal zijn toegenomen tot 15 uit 10 verschillende landen.

30-11-2006 16:19