Gemeente Arnhem

College stelt APV-wijzigingen voor ter bestrijding van overlast (30-11-2006)
Het college van B&W stelt voor de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) op een drietal punten te wijzigen. Doel is het tegengaan van overlast als gevolg van straatprostitutie buiten de zorgzone en overlast als gevolg van openlijk druggebruik.

De zorgzone aan de Oude Veerweg is de door het college aangewezen plek waar het voor prostituees met een pas toegestaan is te tippelen. In de APV is geregeld dat tippelen buiten dit gebied verboden is. Als dit toch gebeurt, is de prostituee strafbaar, de klant gaat echter vrijuit. Een wijziging in de APV moet het mogelijk maken om ook de klant, de zogeheten prostituant, strafbaar te kunnen stellen. Burgemeester Pauline Krikke: We hebben indertijd een helder beleid vastgesteld waarin omschreven staat waar het toegestaan is te tippelen en waar niet. De zorgzone die voor het tippelen is aangewezen, functioneert goed, maar er wordt ook getippeld buiten deze zone. We willen dat niet alleen de prostituee hiervoor strafbaar kan worden gesteld, maar ook de klant. Met deze APV-wijziging kunnen we de klant nu ook aanpakken. We hopen dat de overlast als gevolg van het tippelen hiermee vermindert.
Een communicatietraject gaat het verbod van tippelen buiten de zorgzone en de strafbaarheid daarvan voor klanten nog eens duidelijk maken.

Druggebruik
Met betrekking tot overlast als gevolg van druggebruik stelt het college voor de APV op twee punten te wijzigen. Het is op dit moment niet mogelijk op te treden tegen overlastgevend gebruik in de openbare ruimte van andere drugs dan harddrugs en alcohol. Steeds vaker echter, heeft het openlijk gebruik van andere drugs als bijvoorbeeld qat, overlast tot gevolg. Dit concentreert zich over het algemeen op bepaalde plekken in de stad waar groepen mensen openlijk drugs gebruiken. De APV biedt op dit moment alleen de mogelijkheid gebieden aan te wijzen waar het nuttigen van alcohol verboden is. Het college stelt voor deze mogelijkheid uit te breiden naar andere drugs dan alcoholhoudende dranken.
Burgemeester Pauline Krikke denkt dat hiermee overlast die samenhangt met het gebruik van middelen tegengegaan kan worden. Het is vergelijkbaar met alcohol. Het gebruik van alcohol in het openbaar levert soms overlast op en in de APV is al langer geregeld dat daar tegen opgetreden kan worden. Met deze wijziging van de APV is het nu ook mogelijk overlast door groepen mensen als gevolg van het gebruik van andere middelen aan te pakken.

De derde aanpassing betreft inrichtingen waar stoffen met hallucinerende werking die niet onder Opiumwet vallen, voor gebruik ter plaatse worden verkocht. Denk hierbij bijvoorbeeld aan qat en bepaalde vormen van paddos. Op dit moment bestaan daar geen regels voor, terwijl verkoop én het gebuik van die middelen in de winkels tot overlast kan zorgen voor de leefbaarheid in de omgeving. Het college stelt voor om deze verkooppunten te bestempelen als horeca-gelegenheid waar een exploitatievergunning voor vereist is. Op deze manier is regulering mogelijk.