BredeSchoolNet


Opvoedingsondersteuning loopt nog niet perfect

donderdag 30 november 2006

Noord-Holland liet onderzoek doen naar opvoedingsondersteuning. Vooral voor kinderen boven de twaalf bereiken de gemeenten nog te weinig.

Iets meer dan de helft van de Noord-Hollandse gemeenten deed mee aan een onderzoek naar opvoedondersteuning. Het gaat nog niet helemaal perfect, blijkt wel. Het rapport Dat gaat werken maakt o.a. melding van problemen met de toeleiding, registratie en coördinatie. Vooral voor de leeftijdsgroep 12+ wordt te weinig bereikt. Opvallend: gemeenten hebben weinig zicht op de behoeften die leven bij ouders en kinderen. Evenmin hebben ze een goed zicht op wat er aan opvoedingsondersteuning mogelijk is. Door de bomen ziet men het bos niet meer.

Dat laatste is verklaarbaar. Er is nogal wat aanbod in de opvoedingsondersteuning. Primo nh liet daarom uitzoeken welke manieren van opvoedingsondersteuning effectief zijn en welke niet. Op een cd-rom is het allemaal te lezen.

Om de andere problemen op te lossen pleit NIZW jeugd, de samensteller van rapport en cd-rom, o.a. voor het oprichten van centra voor jeugd en gezin.

De cd-rom is te bestellen bij g.koedam(at)nizw.nl, à 25 euro. Het rapport is via Primo-nh te downloaden: rapport Dat gaat werken. Meer goede voorbeelden: www.jeugdinterventies.nl