STECR presenteert Werkwijzer Levensfasebeleid

Bex communicatie

STECR presenteert Werkwijzer Levensfasebeleid

nieuwe werkwijzer biedt arboprofessionals houvast bij het adviseren over gezondheid, inzetbaarheid en levensfasebeleid

Op maandag 27 november is de STECR Werkwijzer Levensfasebeleid gepresenteerd. De Werkwijzer stelt professionals in staat om via een heldere aanpak onderbenutting van capaciteiten van werknemers te signaleren en advies uit te brengen over maatregelen die behoud van gezondheid en inzetbaarheid nu en in de toekomst kunnen bevorderen. Door een adequaat levensfasebeleid blijven werknemers gemotiveerd en kan het ziekteverzuim worden teruggedrongen.

In de werkwijzer worden diverse instrumenten beschreven met behulp waarvan knelpunten in de organisatie worden opgespoord. Ook kunnen met de beschreven methodiek individuele medewerkers advies krijgen over een gezonde levenswijze, over het voorkomen van over- en onderbelasting en over het creëren van voldoende uitdaging in het werk. Voor de individuele advieslijn is aangesloten bij de methodiek van het PMO (preventief medisch onderzoek).

Onderhoud van werkvermogen
De Werkwijzer levensfasebeleid is ontwikkeld door arboprofessionals van vijf arbodiensten, verenigd in de STECR Kenniskring Leeftijdsbewust Beleid. In februari 2006 is de kenniskring begonnen met het werk, onder voorzitterschap van Maya Vermeulen, arbeids- en organisatieadviseur bij Ardyn. Maya Vermeulen: 'De kern van de zaak is dat in de komende jaren vergrijzing en ontgroening aan de orde zijn. Goede arbeidskrachten schaars worden en mensen zullen langer moeten doorwerken. Daarvoor moet het werkvermogen in stand gehouden worden. Dat is belangrijk voor zowel werkgevers als werknemers. Vooral gezonde, gemotiveerde en capabele werknemers hebben meerwaarde voor de organisatie; langer doorwerken is alleen vol te houden als werken leuk blijft en past bij de levensfase waarin de werknemer verkeert.
Voor het onderhoud van werkvermogen is ook de werknemer zelf verantwoordelijk, maar de werkgever schept de condities waaronder dit kan gebeuren. Werkgevers zullen daarin willen investeren, als onderdeel van goed HRM beleid. Ze zullen ook werknemers willen binden en boeien, zeker als er krapte op de arbeidsmarkt gaat ontstaan.'

Onderzoek langs vier lijnen
Met behulp van de Werkwijzer kan het werkvermogen van individuele mensen op het gebied van de 4-L geïnventariseerd worden. 4-L staat voor: de lijflijn (gezondheid en leefstijl), de levenslijn (attitude ten opzichte van werk, motivatie, balans werk-privé), de leerlijn (ontwikkeling kennis en vaardigheden) en de loopbaanlijn. De resultaten van deze inventarisatie kunnen gebruikt worden om personen te selecteren, die interventies nodig hebben om het werkvermogen op peil te houden. Op groepsniveau kunnen ze de organisatie informatie opleveren om beleidsmatige prioriteiten te bepalen. De Werkwijzer maakt gebruik van het PMO. Dat is een bestaand, goed omschreven instrument dat goed aansluit bij onderzoek in het kader van levensfasebeleid. In de Werkwijzer zijn bovendien instrumenten opgenomen voor organisatie-advisering, zoals een Quick Scan.

Gezondheid én P&O
Het unieke van de Werkwijzer is dat gezondheid (meestal in beheer bij arbo-medewerkers) en andere aspecten van werkvermogen, doorgaans bestierd door P&O-afdelingen, nu samengebald worden in één en hetzelfde screeningsinstrument. Ook de combinatie van een organisatiegerichte aanpak en individuele advisering is onderscheidend.

Gratis te downloaden
De Werkwijzer Levensfasebeleid is gerealiseerd met subsidie van het Ministerie van SZW. Via www.stecr.nl is de Werkwijze Levensfasebeleid gratis te downloaden. De Regiegroep GrijsWerkt - die een grotere bewustwording wil creëren m.b.t. de vergrijzing en de beschikbaarheid van oplossingen- heeft de Werkwijzer toegevoegd aan de toolkit, die te vinden is op www.senior-power.nl.

STECR
STECR (voluit STECR Platform Reïntegratie) is een initiatief van de Branche Organisatie Arbodiensten. STECR wil kennis ontwikkelen en uitdragen op het gebied van o.a. preventie van uitval door ziekte en arbeidsongeschiktheid, verzuimbeperking, verlaging instroom WIA, inzetbaarheid en re-integratie in z'n algemeenheid. STECR is een platform waarbinnen kennisoverdracht en discussie leidt tot kwaliteitsimpulsen voor de arbodienstverlening. Eén van de manieren waarop daar invulling aan wordt gegeven, is de ontwikkeling van STECR-Werkwijzers.

Info
Voor vragen over de Werkwijzer Levensfasebeleid kunt u contact opnemen met:

Maya Vermeulen, voorzitter Kenniskring (06 - 105 06 552) Loes Visman, secretaris Kenniskring (06 - 220 71 878)