CDA

;tabid=157&mid=1006] 30 november 2006 - Persbericht - 'VNG en IPO moeten weer met elkaar in gesprek'

De CDA-bestuurdersvereniging, de organisatie voor lokale en provinciale CDA-politici, betreurt het dat de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) en het IPO (Interprovinciaal Overleg) niet meer met elkaar in gesprek zijn en roept de beide organisaties op het overleg met elkaar te hervatten. Dit heeft de vereniging de beide organisaties in een brief laten weten.

De gesprekken zijn op initiatief van het IPO opgeschort. De organisatie is boos op de VNG, omdat die in zijn Manifest van de Gemeenten heeft gepleit voor een zogenaamde âgesloten huishoudingâ voor provincies. Dat betekent voor provincies dat zij beperkt worden in de terreinen waarop zij beleid kunnen voeren. Nu hebben provincies een âopen huishoudingâ en bepalen zij zelf op welk terrein zij beleid maken.
Volgens Geert Jansen, voorzitter van de CDA-bestuurdersvereniging en commissaris van de Koningin in Overijsssel, is overleg tussen de beide bestuurslagen uiterst belangrijk, zeker als het gaat om de discussie over de afbakening van taken en bevoegdheden tussen de overheidslagen. Die discussie moet met grote prioriteit worden voortgezet. âNu komt het nog te vaak voor dat teveel overheden zich met hetzelfde onderwerp bezighouden. Dit leidt tot grote vertraging, en vaak ook uitstel, van de besluitvormingâ, aldus Jansen. âBij deze discussie moet de vraag over een gesloten of open huishouding van de provincie geen centrale rol spelen. Dat is geen vruchtbare benadering, die bovendien de verhoudingen danig blijkt te verstoren.â
Jansen gaat ervan uit dat de taakafbakening tussen gemeenten en provincies in goed overleg te regelen is. âDat baseer ik op de ervaring van veel lokale en provinciale CDA-politici.â

Meer informatie, waaronder de brief aan de VNG en het IPO, vindt u op de site van de BSV: www.cda-bestuurdersvereniging.nl"
---