Ingezonden persbericht
China opent de markt voor Parmaham
Succes voor het Consorzio del Prosciutto di Parma in Peking:
de ondertekening van de AQSIQ-Licentie.
Parma, 30-11- 2006.
Het Consorzio del Prosciutto di Parma heeft internationaal weer een nieuw succes geboekt. Vanaf 2007 is de groeimarkt China geopend voor deze Italiaanse luchtgedroogde lekkernij.
Nadat pas onlangs de markten van Mexico, Singapore, Zuid-Korea, Nieuw Zeeland, Australië en Litouwen geopend werden voor Parmaham; zal nu ook de Chinese markt vanaf 1 januari opengaan. De benodigde AQSIQ licentie werd vorige week in Peking op een ontmoeting tussen de Italiaanse delegatie onder leiding van de Italiaanse landbouwminister Paolo de Castro en Ge Zhirong, de vice-president van het AQSIQ, ondertekend. De AQSIQ staat voor Chinese Administration for Quality Supervision ,Inspection and Quarantine).
Aan de opening van de Chinese markt gingen moeizame en tijdrovende onderhandelingen vooraf. Tijdens het eerste bezoek van de Italiaanse delegatie aan Peking in juli 2003 werd met de ondertekening van een samenwerking protocol een eerste basis voor export gelegd.
Meer dan 20 productie bedrijven van Parmaham werden sindsdien bezocht en gecontroleerd, de laatste nog in september 2006, voordat de toestemming tot export verkregen werd.
'We zijn erg ingenomen met deze ontwikkelingen. Het Consortium heeft nauw met de autoriteiten samengewerkt om de export voor haar leden mogelijk te maken. Onze dank gaat hierbij vooral uit naar de Ministeries van Landbouw. Gezondheid, Buitenlandse Zaken en naar de ambassade. Zij hebben ons voortreffelijk ondersteund' aldus Stefano Fanti, de president van het Consortium.
De ondertekening van de verdragen valt juist voor een naderende overeenkomst tussen China en de EU in de strijd tegen de product piraterij die vooral de door de EU beschermde producten treft.
Parmaham is in Europa marktleider in het segment van de luchtgedroogde hammen. In 2005 behaalden de producenten in en om Parma met een productie van ca 10 miljoen hammen een omzet van ca 1,8 miljard euro. Hiervan werden meer dan 1.7 miljoen Parmahammen met een waarde van meer dan 500 miljoen over 60 landen geëxporteerd.
Voor meer informatie over Parmaham:
Jacques van der Bend
Consorzio del Prosciutto di Parma, Amsterdam
Tel: 020-6633912 Mobiel: 06-24246125
e-mail: bdnl@planet.nl
---- --