De Nederlandse Bank


Alleen Europees beleid waar meerwaarde duidelijk is

Nieuwsbericht
Datum 30/11/2006

Wij hebben Europa hard nodig om onze vanzelfsprekende vrede en welvaart te behouden in een snel veranderende wereld, aldus Nout Wellink tijdens het symposium Europa, integratie versus identiteit van de Nederlandsche Bank (DNB) op 30 november.

De DNB-president vindt dat we ons niet moeten laten ontmoedigen door de huidige onrust over Europa, maar deze zien in het licht van de overgang van de vertrouwde natiestaat naar internationale structuren. Hij voelt zich gesterkt door het feit dat de Nederlanders in een DNB-onderzoek naar de steun voor Europa aangaven dat de toekomst van Nederland in Europa ligt. Een tweederde meerderheid vindt het een goede zaak dat Nederland lid is van de EU. Wellink beschouwt de afwijzing van de Europese Grondwet vorig jaar dan ook niet als een nee tegen Europa, maar als uiting van onbehagen hoe met Europa is omgesprongen.

Voorwaarden voor succes Europa
Wellink gaf ook de voorwaarden waaraan Europa moet voldoen om succesvol te blijven. Zo zei hij dat Europa alleen op die terreinen beleid moet ontwikkelen waar de meerwaarde duidelijk is. Als voorbeeld noemde hij het monetair beleid waar iedereen een lage inflatie wil en waar aantoonbaar resultaten zijn. En het recept voor het succes van Europa ligt ook in haar open karakter. De DNB-president is van mening dat we niet op voorhand afwijzend moeten staan tegenover toetreding van Turkije. Hij vindt dat de geopolitieke stabiliteit er mee is gediend wanneer Turkije aansluiting vindt bij het Westen. Ook in economische zin doen we er verstandig aan Turkije niet van ons te vervreemden.

Verbetering besluitvorming, verhoging legitimiteit Verder onderstreepte Nout Wellink dat Europa haar besluitvorming moet verbeteren en haar democratische legitimiteit verhogen. Dit komt tegemoet aan één van de hoofdbezwaren van de tegenstanders van verdere uitbreiding van Europa. De Grondwet biedt daartoe voldoende bouwstenen. Ook zou Europa de betrokkenheid van de burger dienen te vergroten, allereerst door een behoorlijke informatieverstrekking. Goed geïnformeerde burgers blijken minder beducht voor Europese integratie. En de Nederlandse politiek doet er goed aan de juiste aandacht te geven aan Brusselse besluitvorming. Nout Wellink noemde de geringe aandacht voor Europa in de recente verkiezingen opvallend en teleurstellend. Verder groeit het vertrouwen in Europa als eenmaal vastgesteld Europese beleid consequent wordt uitgevoerd. De angst dat het Europese integratieproces onze regionale en nationale identiteit afpakt, acht Wellink ongegrond. Europese integratie en behoud van identiteit kunnen naast elkaar bestaan.

Economisch en monetair terrein
Resultaten uit het DNB-onderzoek tonen verder dat de Nederlandse bevolking vreest dat Europa te veel economisch zwakke staten zal toelaten. De Nederlandse motivatie voor Europese samenwerking manifesteert zich het duidelijkst op economisch en monetair terrein. Nederlanders vinden dat Europa zich in de eerste plaats met 'economische samenwerking' moet bezighouden (45%). Misdaad- en terrorismebestrijding is een goede tweede met ruim 20%. En zij blijken Europa te associëren met geldverspilling en bureaucratie. Het grootste deel van de bevolking voelt zich in de eerste plaats Nederlander en met het eigen land of regio verbonden (88%). Men vindt dat taal en gewoonten de Nederlandse identiteit bepalen, naast bijvoorbeeld onze open en vooruitstrevende samenleving.

Wellink zei te betreuren dat slechts 10% Europa associeert met waarschijnlijk haar grootste succes: de rust die we in Europa genieten na eeuwen van bloedige strijd.