Unicef
Roemenië: straatvechters geven informatie over hiv en aids
30 november 2006, Boekarest - Tussen 1988 en 1990 is bij ongeveer
10.000 Roemeense kinderen een hiv-besmetting vastgesteld. Van deze kinderen zijn er nu nog circa 7.000 in leven. De 18-jarige Cristian Traicu is een van hen.
Cristian Traicu, oprichter van 'De Vechters'. Foto: Unicef Cristian Traicu, oprichter van 'De Vechters'. Foto: Unicef
Toen hij een jaar was bleek dat hij besmet was met hiv. Hij is blij dat hij nog steeds in leven is. "Ik moet elke dag elf pillen innemen. Ik sport en probeer positief te denken. Dat helpt veel," zegt hij.
Cristian heeft 'De Vechters' opgericht, een netwerk van jonge mensen die voorlichting geven over hiv en aids. "Ik heb ontdekt dat ik dit kan. Ik kan namens anderen spreken, die ook besmet zijn met hiv."
Met steun van Unicef hebben Cristian en zijn 'straatvechters' geleerd hoe ze met de media moeten praten, hoe ze campagnes tegen discriminatie en stigmatisering kunnen ontwikkelen en hoe ze kunnen opkomen voor de rechten van jonge seropositieve mensen.
'We zijn niet gevaarlijk' "We gaan de straat op en en vertellen jongeren zoals wij over hiv en aids. We vertellen hen dat we voor onze omgeving niet gevaarlijk zijn. We kennen onze rechten en onze verantwoordelijkheden," zegt Cristian.
Het werk van Cristian en zijn collega's op straat vormt een welkome aanvulling op Unicef's voorlichting over hiv en aids op scholen. Jongeren die in aanraking komen met drugs en onbeschermde seks leren van 'De Vechters' hoe ze zichzelf tegen hiv en aids kunnen beschermen.
Foto: Unicef Foto: Unicef
Cristian en andere jongeren die moeten leven met hiv, moeten ook leven met discriminatie en stigmatisering. "Een gebrek aan kennis leidt tot discriminiatie," zegt Cristian. "We vertellen mensen dat wij ervoor zorgen dat niemand in onze omgeving bloot staat aan besmetting."
Uitbreiding op nationaal niveau 'De Vechters' zijn al sinds 2001 in de straten van de Roemeense hoofdstad en in andere delen van het land actief. Ze vormen de jeugdafdeling van een nationaal netwerk van organisaties voor mensen met hiv en aids.
"Het netwerk is ontstaan doordat ouders van seropositieve kinderen iets wilden doen tegen de discriminatie en stigmatisering," zegt Tania Goldner van Unicef. "Nu zijn deze kinderen groot en kunnen ze zelf voor hun rechten opkomen."
Unicef blijft 'De Vechters' steunen, zegt Goldner. "We willen hen helpen bij het uitbreiden van hun werk op nationaal niveau, zodat de leden van deze groep gelijkwaardige gesprekspartners worden van degenen die beslissingen nemen op het gebied van de aidsproblematiek."