Rechtbank Zwolle-Lelystad


Gemeenten moeten huidige aanbestedingsprocedure staken.

Fouten in aanbestedingsprocedure thuiszorg

De voorzieningenrechter in Zwolle heeft uitspraak gedaan in de aanbestedingszaak aangespannen door Icare tegen de gemeenten Zwolle, Hardenberg en Hattem.

Thuiszorg is nu nog een verantwoordelijkheid van zorgkantoren. Op grond van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning worden met ingang van
1 januari 2007 gemeenten daarvoor verantwoordelijk.

De gemeenten Zwolle, Hardenberg en Hattem hebben deze thuiszorg openbaar aanbesteed. De huidige belangrijkste zorgorganisatie in de regio Zwolle, Icare, heeft deelgenomen aan de aanbestedingsprocedure. De opdracht is echter vooralsnog niet aan haar gegund. De gemeenten hebben voor de regio Zwolle drie andere aanbieders uitgekozen.

Volgens Icare is er bij de aanbesteding onvoldoende rekening gehouden met de gevolgen voor haar personeel. Daarnaast zijn er volgens Icare fouten gemaakt bij de aanbesteding. Icare wil dat de aanbestedingprocedure over wordt gedaan.

De voorzieningenrechter heeft geoordeeld dat de gemeenten vrij zijn om in de opdracht al dan niet rekening te houden met het personeelsbestand van de zittende zorgaanbieder. Verder heeft de voorzieningenrechter geoordeeld dat de gemeenten Zwolle, Hardenberg en Hattem in voldoende mate acht hebben geslagen op de gevolgen voor het personeel van Icare.

Wel hebben de gemeenten fouten gemaakt in de aanbestedingsprocedure. Met name is de procedure niet voldoende transparant geweest.

De gemeenten moeten de huidige aanbestedingsprocedure daarom staken.

LJ Nummer

AZ3408

Bron: Rechtbank Zwolle-Lelystad Datum actualiteit: 30 november 2006 Naar boven