Technische Universiteit Delft

Roboworld!
30 november 2006 door M&C

De tentoonstelling "Roboworld" voert de bezoeker mee vanaf de automaten uit de 18e eeuw naar de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van lopende robots en industriële robotarmen. Heeft een robot emoties en kunnen we een robot leren om te leren?

24 november 2006 - 15 april 2007
plaats: Techniek Museum Delft, Ezelsveldlaan 61, 2611 RV Delft

Een robot is de ideale werknemer. Hij voert zonder tegensputteren elke opdracht uit en wordt nooit moe. Als we het over zo'n robot hebben, zien we in onze verbeelding meestal een machine die de vorm van een mens heeft. In werkelijkheid zijn menselijke of "androïde" robots het moeilijkst om te maken. De mens is als - biologische - machine namelijk verbluffend efficiënt. Als we een robot zien lopen, lijkt het zo gemakkelijk, maar hoe leert een robot lopen? En kan een robot ook voetballen zonder om te vallen? De tentoonstelling toont diverse lopende robotmodellen maar ook industriële robots, onderzoeksrobots en zelfs huishoudelijke robots. In de tentoonstelling kan de bezoeker zelf experimenteren met verschillende robot-modellen. Stripliefhebbers komen helemaal aan hun trekken. De tentoonstelling gebruikt stripverhalen ter illustratie van de verschillende soorten robots en in de workshopruimte van de tentoonstelling kan de bezoeker zelf een Japans robot-stripfiguur tekenen. In dezelfde ruimte kan men een eenvoudige robot in elkaar knutselen, een boeiende collecite van kleine, grote, recente en antieke robots bewonderen of lekker lui een stripverhaal over robots lezen.

De tentoonstelling "Roboworld" is te bezoeken van 24 november 2006 t/m 15 april 2007. In het kader van de tentoonstelling zullen regelmatig demonstraties en workshops gehouden worden. Vanaf januari 2007 zal het Techniek Museum tevens een scholenworkshop in en rondom de tentoonstelling aanbieden.

Meer informatie?www.museum.tudelft.nl