Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Spreekpunten tijdens het bezoek aan het Regionaal College Waddengebied

Spreekpunten van de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, dr. C.P. Veerman, tijdens het bezoek aan het Regionaal College Waddengebied op 29 november 2006 in Leeuwarden

* De Waddenregio is een van de mooiste gebieden van Nederland. Ik was daar nog tijdens de Waddenzeeconferentie op Schiermonnikoog in november 2005.

* Zo'n gebied moeten we goed verzorgen en besturen. Dat kun je alleen als je rekening houdt met drie punten.
+ 1. alle belanghebbenden erbij betrekken en belangen en mensen verbinden

+ 2. daadkrachtig optreden

+ 3. recht doen aan het internationale belang van de Waddenregio.


* Vandaag vieren we overwinningen op twee van de drie punten en een goede stap vooruit op het derde. Ten eerste het startschot van de beheerraad. Dat geven we nu. Daarmee komt een unieke samenwerking tot stand tussen de beheerders van het gebied. Er is nu een forum om het samen eens te worden én om samen actie te ondernemen, ook naar het Regionaal College Waddengebied toe. Ik heb er alle vertrouwen in dat de deelnemers verder dan hun eigen belang zullen kijken. Het gemeenschappelijk ideaal en visie moeten leidend zijn. Heel Nederland is trots op het Waddengebied. De ecologische waarden ervan overstijgen het Nederlands belang.
* Als het gaat om daadkrachtig optreden, dan heb ik het over het Regionaal College Waddengebied 'nieuwe stijl'. De nog informele start per 1 januari markeert wat mij betreft ook het omslagpunt van overleg en ontwerp naar de tijd van actie. Dames en heren van het RCW; ik heb er alle vertrouwen in dat u de regie voldoende stevig in handen zult nemen en voor daadkracht en doortastendheid te zorgen.

* Dan nog het internationale niveau, en dan heb ik het over de nominatie van de Waddenzee als Werelderfgoed. Plaatsing op de Unesco-lijst is altijd gebaseerd op de huidige regels, zonder dat daar nog iets extra's bij wordt gevraagd.

* Daarom heb ik aangeboden om dat schriftelijk vast te leggen in een convenant. Dat aanbod geldt nog steeds, maar ik heb een beperkte levensduur. Maar het aanbod ligt er. Ik zal in het overdrachtsdossiertje aan mijn opvolger schrijven dat hij of zij dit met elan zal bevorderen.

* Ik ben blij met de komst van de klankbordgroep. Ik heb alle vertrouwen dat u onder leiding van de heer Van Dijk, u allen ongetwijfeld bekend, tot waardevolle adviezen zult komen en mensen zult samenbrengen. Ik nodig u uit ook echt te kijken naar de mogelijkheden die nominatie kan bieden.

* Ik geef u daarbij nog een vraag mee. Misschien kunt u bedenken wat de overheid nog meer kan doen om de angst weg te nemen dat plaatsing op de Werelderfgoedlijst de kansen van de regio zal beperken. Ik ben benieuwd naar uw antwoord. Ik ben er van overtuigd dat dit een geweldige kans en grote winst is voor de regio. Ik wil dan ook iedereen aansporen om de angst weg te nemen. Er gaat niets boven het noorden!