Gemeente Hellendoorn


Grote belangstelling voor `Avondje Breedtesport`

De Bestuurscommissie voor de Lichamelijke Opvoeding en Sport (BLOS) organiseerde gisteravond in het Hervormd Centrum in Nijverdal voor de vierde keer het "Avondje Breedtesport". De avond, die jaarlijks wordt gehouden, stond dit keer in het teken van deskundigheidsbevordering. Om deze reden was de Sportraad Overijssel betrokken bij de organisatie. De presentatie was evenals in voorgaande jaren weer in goede handen bij Harry Middeljans.

De ruim 80 aanwezigen, waarvan het merendeel afkomstig van 27 aanwezige gemeentelijke sportverenigingen, konden in het eerste deel van de avond kennismaken met de nieuwe wethouder voor sportzaken, de heer Johan Coes. Naast enkele persoonlijke sportervaringen, ging de wethouder in op de nominatie voor sportgemeente van het jaar 2006 en de ontwikkelingen in de lokale sport. Daarbij noemde hij als belangrijkste succesfactoren de samenwerking en wisselwerking tussen sportverenigingen en gemeente. Hij reikte om het gezamenlijk belang te benadrukken elke sportvereniging een gemeentevlag uit. De heer van de Ven, voorzitter van de SV Haarle mocht als eerste sportvereniging de gemeentevlag in ontvangst nemen.

Dat de mogelijkheden van de breedtesportimpuls steeds meer ontdekt worden werd duidelijk door concrete praktijkvoorbeelden. Door CC'75 en FCV De Lochsprinters is de Mountainbike Kidsdag georganiseerd. De heer Strokap van de SV Eversberg liet zien dat verenigingen buiten hun hoofdfunctie ook in staat zijn andere waardevolle sport- en bewegingsactiviteiten te organiseren. De SV Eversberg organiseerde de Wandel4daagse, de Fiets3daagse, het 5 tegen 5 toernooi en heeft een dartafdeling.
Volleybalvereniging Flash breiddde het buitenvolleybaltoernooi uit met een volleybalclinic voor de basisschooljeugd. E-ON Het Ravijn organiseerde met succes de zwemvierdaagse.
De Hertruitertjes zorgden met hun clinic "Kennismaken met pony's" voor een waardevolle uitbreiding van het kennismakingsaanbod.

Ook het onderwijs laat zich niet onbetuigd als het gaat om breedtesport. Docent Edward Huisman van CSG Reggesteijn maakte duidelijk dat er veel te winnen valt in het onderwijs en de sport. De heer van Vree van vv De Zweef deed verslag van het onderzoek onder ex-leden van De Zweef. Bedoeling van dit onderzoek was om duidelijk te krijgen op welke wijze leden ook na hun actieve periode bij de vereniging betrokken gehouden kunnen worden. Een ander voorbeeld is de bijdrage aan de Vrijwilligersvacaturebank.

De heer Ordelmans van de Sportraad Overijssel ging in op het belang van de aanwezigheid van kwaliteit in de sportvereniging; van bestuur, trainers, accommodatie tot en met de invulling van de activiteiten. Om de eigen sterke en zwakke punten te
bepalen bood hij de verenigingen het instrument IKSport aan. Via dit gratis instrument kan op een snelle en objectieve wijze inzicht in de eigen vereniging gekregen worden. Aanmelding is mogelijk via de heer Arnold van Team Sport van de gemeente Hellendoorn (0548-630732, e-mail h.arnold@hellendoorn.nl )

Heel nadrukkelijk ging wethouder Coes in op het project Fair Play en Respect. De gemeente Hellendoorn wil de waarde en het belang hiervan extra benadrukken. Daarom is besloten om elke sportvereniging de Sportcode-map "In 6 stappen naar een sportievere vereniging" ter beschikking te stellen. De heer Strokap mocht alvast namens De Eversberg het eerste exemplaar in ontvangst nemen. Dat dit geen theoretisch verhaal is, wordt onderstreept met de "Fair Play-karavaan" die volgend jaar op pad gaat en de ontwikkelingen bij verenigingen letterlijk op de voet wil volgen. Daarnaast bestaat ook nog de mogelijkheid van extra ondersteuning door de Sportraad Overijssel.

In het tweede deel van de avond moesten de aanwezigen onder leiding van ervaringsdeskundigen in diverse workshops zelf aan het werk. De deelnemers hadden keuze uit de workshops Sponsoring, ARBO/RIE, Communicatie, Wet- en regelgeving, Seksuele intimidatie en Ledenwerving- en behoud.
Er werd volop met elkaar gediscussieerd en werden eigen ervaringen uitgewisseld.
Tijdens de gezamenlijke afsluiting werd door de aanwezige deskundigen nog even kort teruggeblikt en gingen de aanwezigen met meer deskundigheid naar huis.