FNV KIEM

PvdA: "Wij zijn nog steeds de grootste partij op links" Afgelopen maandag presenteerde de Kiesraad de officiële verkiezingsuitslag. Daaruit blijkt dat de PvdA 33 kamerzetels krijgt. Eentje meer dan woensdagavond werd verwacht. De SP krijgt 25 zetels en krijgt er dus eentje minder. Toch is de SP de grote winnaar van de verkiezingen. Ten opzichte van de vorige verkiezingen krijgt de partij er maar liefst 16 zetels bij.

Hoe wordt hier in de PvdA over gedacht? We vragen het Ton Heerts, nummer 5 op de verkiezingslijst van de PvdA en voormalig FNV-vicevoorzitter. "We zijn nog steeds de grootste partij op links. Enkele miljoenen kiezers hebben op de PvdA gestemd. Die wil ik graag bedanken," legt Heerts uit. "Goed, we hadden gedacht een paar zetels meer te scoren. Dat is niet gelukt. We houden ons nu kort bezig met de vraag: waar kan het beter? Om dan weer snel verder te gaan."

Had de PvdA zich in de verkiezingscampagne al uit moeten spreken voor een samenwerking met de SP en GroenLinks? "Wij hebben een linkse coalitie niet uitgesloten. Maar we hebben er ook niet sterk op ingezet. Ach, ik denk niet dat het zetelaantal van de PvdA daar groter mee was geworden", zegt Heerts. "Veel mensen hebben niet duidelijk op het netvlies staan wat de plannen van de SP nu eigenlijk zijn. Van de PvdA ook niet trouwens. Zij stemmen meer op emotie. Maar goed, de kiezers hebben zich uitgesproken en hun mening moeten wij respecteren."

---