Unicef



Workshops maken Palestijnse vrouwen in een opvangkamp sterker 29 november 2006, Opvangkamp Madaba, Jordanië -

Palestijnse kinderen spelen in een door Unicef gesteunde peuterschool. Deze school is opgericht door een vrouw in opvangkamp Madaba in Jordanië.
Foto: Unicef
Jordanië/2006/Mango

Palestijnse kinderen spelen in een door Unicef gesteunde peuterschool. Deze school is opgericht door een vrouw in opvangkamp Madaba in Jordanië.
Foto: Unicef Jordanië/2006/Mango

Het jaarrapport van Unicef, 'The State of the World's Children' staat dit jaar in het teken van de gelijkheid tussen man en vrouw. Zowel vrouwen als kinderen zijn gebaat bij deze gelijkheid.

Dit is een verhaal in het kader van het rapport, dat op 11 december gepresenteerd wordt.

Het opvangkamp Madaba ligt 27 kilometer ten westen van Amman, de hoofdstad van Jordanië. In een zonnig klaslokaal zingen 65 peuters kinderliedjes. Ze klappen enthousiast in hun handen en stampen met hun voeten. De stralend witte muren van het klaslokaal zijn behangen met kleurige posters.

In het lokaal ernaast kijken kinderen een tekenfilm. Buiten ligt een kleine speelplaats, compleet met schommels, glijbanen en een wip.

Gesloten
Deze goed uitgeruste, kindvriendelijke school voor peuters staat in schril contrast met de plek waar de kinderen vroeger bijeenkwamen: een half afgebouwde, slecht verlichte ruimte. In die ruimte was geen speelgoed te vinden, en je kon er alleen maar komen via een smalle wenteltrap zonder leuning.

In 2003 besloot de lokale overheid de school te sluiten. "Ik was er kapot van en dacht dat ik er niks tegen kon doen", vertelt de schooldirecteur, Sara Sharif. Maar ze kon wél wat doen.

Workshops
Sara Sharif maakt deel uit van een zeer conservatieve en traditionele gemeenschap van 6.000 vluchtelingen. Deze mensen hebben zich na de Israëlisch-Arabische oorlog in 1948 in Madaba gevestigd. Nadat de school gesloten was, nam ze deel aan een door Unicef gesteund ontwikkelingsprogramma. Ze deed workshops op het gebied van communicatievaardigheden, probleemoplossende technieken, vrouwenrecht, subsidieaanvragen en lobbyen.

In eigen hand
Gesterkt door haar nieuw verworven vaardigheden, besefte Sara dat ze een verschil kon maken. Ze besloot de dingen in eigen hand te nemen. "Ik ging op zoek naar een school op de begane grond. Toen ik die vond heb ik een persoonlijke lening afgesloten. Nu zitten er 80 kinderen op deze school!"

Alle vrouwen die deelnemen aan de workshops zijn gemotiveerd om hun vaardigheden in te zetten om veranderingen in hun gemeenschap door te voeren. Ze organiseren bijvoorbeeld cursussen op het gebied van gezondheid en vrouwenrechten. Of ze leren mensen uit de gemeenschap hoe ze subsidies kunnen aanvragen voor lokale projecten. Daarnaast lobbyen ze bij invloedrijke mensen. Sinds het programma in 2003 van start ging, hebben zo'n honderd vrouwen eraan deelgenomen.

Missie
Deze vrouwen geloven dat ze een missie hebben en dat ze belangrijk zijn voor de gemeenschap. Ze proberen op te komen voor hun positie in de maatschappij en binnen het gezin. Tijdens de workshops praten ze over de opvoeding van hun kinderen. Ze hebben het erover dat ze beter met hun kinderen kunnen praten in plaats van hen alleen maar te commanderen. En dat meisjes niet al op hun vijftiende uitgehuwelijkt moeten worden. Er komen ook onderwerpen aan bod die voorheen taboe waren, zoals de puberteit.

Steun van Unicef
Naast de steun aan de workshops waaraan Sara Sharif deelnam, heeft Unicef haar ook geholpen met de inrichting van de speeltuin, speelgoed, een koelkast en een computer voor haar school. Ook zijn al haar leerlingen verzekerd tegen ziektekosten en hebben kinderen met een handicap hulpmiddelen gekregen.

Sara Sharif maakt niet alleen een enorm verschil in de levens van de kinderen waarvoor ze zorgt. Ze is er zelf ook veel sterker van geworden. Binnen een traditionele gemeenschap van gevluchte Palestijnse gezinnen, zijn zij en andere vrouwen nu in staat om uit te komen voor hun mening.