Inspectie gezondheidszorg

donderdag 30 november 2006

IGZ: Trend verbetering van de zorg in TBS klinieken zet door

In TBS klinieken is een duidelijke verbetering te merken in de organisatie van de zorg en in het aanbod van behandelingen. Zo is steeds meer aandacht voor effectieve behandelingen en zetten de klinieken meer kennis in voor de inschatting van risicos bij het verlof- en uitstroomproces. Tegelijkertijd wordt de kennis en ervaring hierover nauwelijks tussen de klinieken uitgewisseld. Een positieve ontwikkeling is wel dat de klinieken steeds meer oog krijgen voor de medezeggenschap van patiëntenraden.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg vindt de overgang voor de patiënt van de TBS kliniek naar reguliere zorg voor verbetering vatbaar. Ook is het beleid om geneesmiddelen ondersteunend bij de therapie in te zetten, vaak onvoldoende uitgewerkt. De klinieken zijn nog steeds terughoudend met het toepassen van geneeskundige handelingen met medicijnen onder dwang. De ruimte die de wet hiervoor geeft, is beperkt. Daarom vindt de inspectie dat de wet- en regelgeving op sommige punten moet worden aangepast, zodat dwangbehandeling zoals bedoeld in de Wet Bopz, binnen TBS klinieken mogelijk wordt.

Dit zijn de belangrijkste conclusies uit het vandaag gepresenteerde rapport TBS klinieken: toekomst in gezamenlijkheid? van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. In het rapport staan de resultaten van de toezichtbezoeken aan acht TBS klinieken die de Inspectie voor de Gezondheidszorg in 2005 heeft uitgevoerd. De resultaten zijn vergeleken met de resultaten van de bezoekronden in 2000 en 2003.

Voor de redactie:
Wet Bopz: wet bijzondere opneming in psychiatrische ziekenhuizen. Het rapport staat op de site van de inspectie: www.igz.nl De pers kan voor meer informatie contact opnemen met Karin Donk, woordvoerder IGZ, tel.
070 3406222.