Groen!

Brussel, 29 november 2006

Groen! steunt maximumfactuur voor niet-medische zorg

Nietmedische zorgkosten wegen zwaar door bij mensen die langdurig zorg behoeven, zoals ouderen en chronisch zieken. Groen steunt dan ook het sp.a-voorstel voor een maximumfactuur voor niet-medische zorg. Groen! heeft wel vragen over de manier waarop sp.a deze te hoge zorgkosten wil aanpakken, want het voorstel is onduidelijk en weinig transparant.

sp.a wil namelijk dat alle thuiszorgtarieven afhankelijk worden van het inkomen, en dat mensen deze inkomensgebonden bijdrage maximum voor 20 uren per week betalen. Maar: mensen die beroep doen op niet-medische thuiszorg (gedurende een aantal uren per week een verzorgende of poetshulp krijgen), betalen hiervoor nu reeds een inkomensgebonden bijdrage. Vooral voor tweeverdieners die langdurig beroep moeten doen op thuiszorg is deze zorg onhaalbaar.

Van alle thuiszorg die Vlaanderen organiseert is 80% bestemd voor ouderen. Slechts 20% gaat naar niet-bejaarde zorgbehoevenden. De thuiszorg is voor hen of onbetaalbaar of niet toegankelijk, omdat er onvoldoende uren thuiszorg ter beschikking zijn. De door de Vlaamse regering bepaalde programmatiecijfers voor de thuiszorgvoorzieningen zijn niet ingevuld, en dus ook voor de thuiszorg bestaan er wachtlijsten. Bovendien kunnen deze jongere zorgbehoevenden vaak geen beroep doen op de bestaande zorgverzekeringspremie van 105 euro per maand voor zwaar zorg behoevenden die thuis blijven. Deze premie geldt enkel voor mensen die 35 punten scoren op de zogenaamde Bel-schaal. Deze schaal meet in welke mate iemand hulp nodig heeft bij de activiteiten van het dagelijkse leven: zich wassen, alleen eten, boodschappen doen. Een kankerpatiënt bijvoorbeeld haalt zelden deze 35 punten tenzij hij of zij in een terminale fase zit. De Vlaamse regering heeft echter onlangs nog de wachttijd tussen de vaststelling van zorgbehoevendheid (het behalen van de 35 punten) en de uitbetaling van de zorgverzekeringspremie opgetrokken van drie naar vier maanden. Zodoende vallen ook terminale patiënten vaak uit de boot.

De sp.a wijst in haar voorstel ook naar de factuur van de medische thuiszorg (de verpleegkundige die aan huis komt). Deze is echter volledig ten laste van de mutualiteit. Het is niet duidelijk of de sp.a hier voor in de toekomst een inkomensgebonden bijdrage wil laten betalen. De factuur van de thuiszorg wordt trouwens betaald door het RIZIV en is geen Vlaamse bevoegdheid. In onze sociale zekerheid zijn de bijdragen inkomensgebonden, maar de uitkeringen forfaitair. Iemand die ziek is krijgt dezelfde terugbetaling van de mutualiteit, en dit ongeacht het inkomen. Dit systeem werd steeds -terecht - verdedigd. Het organiseert de solidariteit tussen arm en rijk, en ook tussen wie ziek is en wie gezond. Daarbovenop inkomensgebonden bijdragen voor medische prestaties of zorgvoorzieningen instellen, beperkt de solidariteit tussen diegenen die het al moeilijk hebben en zorg behoeven. Want iemand die reeds veel betaalt aan het systeem wanneer hij nog gezond, ook nog eens veel laten betalen wanneer hij zorg nodig heeft, is nog moeilijk tot solidariteit te bewegen.

De Vlaamse zorgverzekering werd trouwens in 1999 unaniem gestemd met dezelfde filosofie. Vlaanderen wil de niet-medische zorg betaalbaar houden door inkomensgebonden bijdrage te innen en hiermee forfaitaire premies uit te keren. De zorgverzekering werd echter opgestart met forfaitaire bijdragen, op dit moment 25 euro per jaar voor iedereen ouder dan 25 jaar. Groen! heeft altijd gepleit voor de correcte uitvoering van dit decreet en over te gaan tot een echt systeem van solidariteit via inkomensgebonden bijdrage (de "zorgcentiem"). Vlaanderen heeft met de Vlaamse zorgverzekering een goed systeem om de betaalbaarheid van de niet medische zorgkost te realiseren. Groen! roept de sp.a op om de politieke moed te hebben het decreet op de Vlaamse zorgverzekering eindelijk uit te voeren, in plaats van een aantal onduidelijke maatregelen aan te kondigen die weinig transparant zijn en waar de zorgbehoevenden niet echt beter van worden.

Tot slot nog dit. Op het moment dat de sp.a een persconferentie geeft over de maximumfactuur voor zorg, debatteerde de commissie welzijn over de begroting welzijn over het programma thuiszorg. Net als Minister Vervotte vindt nu ook de sp.a het blijkbaar niet nodig om in het parlement aanwezig te zijn.

Mieke Vogels, Vlaams volksvertegenwoordiger