Gemeente Tilburg

30-11-2006
Nieuwbouw dierenasiel achter Dongenseweg
Start bouw medio 2007, Diamantgroep gaat asiel beheren

Medio 2007 start de bouw van een nieuw dierenasiel aan een zijweg van de Dongenseweg in Tilburg. Het nieuwe dierenasiel is naar verwachting voor de zomer 2008 gereed. Dan komt een einde aan de krappe en ondermaatse behuizing van het dierenasiel op de huidige plek.

Er komt een professioneel asiel te staan dat voorziet in een grote behoefte in de regio, aldus Marieke Moorman, wethouder dierenwelzijn. De accommodatie van het huidige dierenasiel aan de Bosscheweg voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd.
Ook verandert het beheer. De Diamantgroep neemt het personeel in dienst en gaat het nieuwe asiel beheren.

Het huidige asiel is verouderd en te klein. De aanpassingen die gedaan moeten worden, zijn zo omvangrijk dat nieuwbouw de enige oplossing is. Op basis van een programma van eisen is onderzocht op welke locatie een nieuw dierenasiel mogelijk en wenselijk is. De percelen achter de Dongenseweg 151 blijken de meest geschikte locatie. Naast een dierenasiel kunnen hier ook andere diergerelateerde functies worden gesitueerd.

Dierenwelzijn en sociale werkgelegenheid
Ook de organisatie van het dierenasiel wordt geprofessionaliseerd. Zo stelt de gemeente als eis dat de beheerder van het dierenasiel het keurmerk van de Raad voor Erkenning van Dierenopvangcentra van de Nederlandse dierenbescherming behaalt.
Wethouder Moorman : We hebben nu bovendien de unieke mogelijkheid om dierenwelzijn en sociale werkgelegenheid aan elkaar te koppelen. Dit doen we doordat het dierenasiel bijstandsgerechtigden de mogelijkheid gaat bieden werkervaring op te doen.
Daarnaast worden een aantal plaatsen voor zogenaamde inzetbanen beschikbaar gesteld. Inzetbanen zijn bestemd voor (langdurig) bijstandsgerechtigden die geen perspectief (meer) hebben op betaald werk.
Na het betrekken van de nieuwbouw gaat het dierenasiel plaatsen beschikbaar stellen om mensen met zorgvraag een zinvolle dagbesteding te geven. Naast sociale werkgelegenheid en dagopvang biedt deze combinatie tevens de kans om de opvang van zwerfdieren betaalbaar te houden.

De Diamantgroep neemt het beheer van het asiel voor zijn rekening. De combinatie Diamantgroep met als hoofdtaak sociale werkgelegenheid en het dierenasiel met zijn specifieke kennis op het gebied van dierenwelzijn kunnen deze unieke formule vorm geven. De Diamantgroep haalt de kennis op het gebied van dierverzorging in huis door de medewerkers van het dierenasiel in dienst te nemen. De huidige werkgever van het personeel, de Stichting Dierenvrienden Midden Brabant, heeft in goed overleg met de gemeente besloten om per 31 december 2006 te stoppen met het beheer van het dierenasiel.

Verdere procedure/Vervolg
Ten behoeve van de realisatie van het nieuwe dierenasiel zal de bestaande toegangsweg worden verhard en worden voorzien van verlichting. De bouw van de nieuwe accommodatie kan naar verwachting medio 2007 beginnen. Het nieuwe dierenasiel is naar verwachting voor de zomer 2008 gereed. De nieuwe bestemming past niet in het geldende bestemmingsplan. Daarom moet een vrijstellingsprocedure worden gevolgd op grond van artikel 19 lid 1 van de Wet Ruimtelijke Ordening (WRO). Begin 2007 wordt deze procedure gestart.

Contactpersonen:
Sarieke van Reenen, afdeling Communicatie, 013 - 542 92 47 Thomas Heesters, woordvoerder wethouder Moorman, 013 - 542 99 52