Gemeente Dordrecht


---

Opening bomenmilieupad in Sterrenburg

Afsluiting milieuproject

Wendy Batist

De afgelopen maanden hebben leerlingen van de basisscholen De Sterrekijker en De Driehoek samen met bewoners hard gewerkt om Sterrenburg schoner en mooier te krijgen.
Het resultaat is een bomenmilieupad, een groene speelplek, nestkastjes in de bomen én een schonere leefomgeving. Het project werd vandaag officieel afgesloten met de opening van het bomenmilieupad. Wethouder D.A. van Steensel verrichtte de openingshandeling.

Bomenmilieupad in Sterrenburg
Het bomenmilieupad ligt achter de Driehoek langs het water tussen beide basisscholen. Bij achttien boomsoorten zijn informatiebordjes geplaatst met informatie over de boom zelf én er wordt een milieuvraag gesteld. Op het volgende bord langs de route wordt het antwoord hierop gegeven. De route is voor iedereen toegankelijk.

Het Bomenmilieupad is een idee van de twee basisscholen en enthousiaste buurtbewoners uit Sterrenburg en is mogelijk gemaakt door de gemeente Dordrecht, Weizigt Natuur- en Milieucentrum en Stichting Bomen Over Leven.

Groene speelplek
De groene speelplek, naast basisschool De Driehoek, is ingericht met grote wilgentakken, boomstammen en houtsnippers waarmee bijvoorbeeld een hut kan worden gebouwd. Met de groene speelplek kunnen leerlingen en kinderen uit de buurt in het groen spelen.
Uit tal van onderzoeken blijkt dat opgroeien en spelen in het groen leidt tot gezonder leven: bewegen, buiten zijn, minder stress. Bij basisschool De Sterrekijker wordt later een groene speelplek ingericht. Directeur H. Klein van Weizigt Natuur- en Milieucentrum opende vandaag de speelplek met het kruien van de laatste houtsnippers.

Nestkasten
Leerlingen van de Hans Petrischool, school voor praktijkonderwijs, maakten vierentwintig nestkasten. Deze nestkasten zijn voor vogels die in holle bomen en andere holtes nestelen. Vanwege de veiligheid verwijdert de gemeente dit dorre en dode hout waarin de holtes zitten. Hierdoor zouden veel stadsvogels verdwijnen. Ter compensatie worden de nestkasten opgehangen. De heer M. Karelse van natuurorganisatie IVN, afdeling Dordrecht bevestigde vandaag de eerste nestkast aan de bomen.

âVogels in de stadâ
Het ophangen van de nestkasten vormt het startpunt van het project âVogels in de stadâ waaraan behalve de gemeente Dordrecht nog een aantal andere gemeenten deelnemen.
Vogelbescherming Nederland begeleidt dit project.

Lespakket âRotzooiâ
Het project in Sterrenburg is ontstaan vanuit het lespakket âRotzooiâ van Weizigt NMC.
Uniek aan dit project is dat twee scholen samen met buurtbewoners werken aan een schone leefomgeving. Het project maakt de directe omgeving tot leeromgeving: De natuur beleven in plaats van leren uit een boekje. Het project maakt bewoners en leerlingen samen verantwoordelijk voor de leefomgeving.

De leerlingen houden dit schooljaar het schoolplein, de fietsenstalling en de omgeving van de school een jaar lang vrij van zwerfvuil. Behalve De Driehoek en De Sterrekijker doen nog elf andere basisscholen uit Dordrecht aan dit zwerfvuilproject mee.

Redactie

Informatie
Johan Booij
Weizigt NMC
telefoon 078 61 41 900