Clemence Ross, Kluun en Ruben Nicolai op Zorg voor Beter Dag

Booij, klusman en van bruggen

Donderdag 30 november bespreken ruim 1400 zorgprofessionals met elkaar de kwaliteit van de zorg in Nederland. Ook Clemence Ross, Kluun (NS Publieksprijs 2006), Ruben Nicolai (Gouden Televizierring 2006), Eddy Terstall met de film 'Simon'(vier Gouden Kalveren in 2004) en 'Ik wil nooit beroemd worden' van Mercedes Stalenhoef (winnaar Gouden Kalf 2006) zijn aanwezig in het Amsterdamse Muziekgebouw.

Op de Zorg voor Beter Dag komen verpleegkundigen, managers, wetenschappers, artsen, cliënten, verzorgenden en mantelzorgers bijeen om met elkaar te praten over kwaliteitsverbeteringen en innovaties in de zorg. Hoe kunnen zij bestaande kennis beter toepassen, nieuwe werkvormen vinden en slimmer en makkelijker, betere zorg verlenen? Op de Zorg voor Beter Dag leren zorgprofessionals van en met elkaar.

Opening Clemence Ross

Staatssecretaris Clemence Ross opent de dag. Daarna kunnen bezoekers een keuze maken uit meer dan 60 verschillende programmaonderdelen. Met thema's en onderwerpen zoals het voorkomen van ondervoeding, eenzaamheid, mantelzorg voor oudere vluchtelingen, arbeidsproductiviteit, decubituszorg, verschillen in culturele achtergrond, dementie en miscommunicatie met hulpverleners en cliëntenparticipatie in het verpleeghuis. Deze, en vele andere thema's komen terug in (theater)trainingen, workshops en colleges, ronde tafelgesprekken, films en documentaires.

Interview & Film

In het interviewprogramma praten Lennart Booij (AT5 en AVRO) en Ricky Koole (actrice en presentrice) met bijzondere gasten; Kluun verloor in 2001 zijn vrouw aan kanker. Daarover schreef hij zijn eerste roman 'Komt een vrouw bij de dokter'. In de onlangs verschenen vervolgroman 'De weduwnaar', beschrijft hij de periode van verwerking na haar dood. Met zijn eerste boek won Kluun de NS publieksprijs 2006.
Met het BNN-improvisatieprogramma De Lama's won Ruben Nicolai de Gouden Televizierring 2006. Op de Zorg voor Beter Dag wordt hij geïnterviewd over zijn ervaringen als presentator van 'Je zal het maar hebben'. Dit programma gaat over jongeren die lijden aan ziekten en/of aandoeningen die hun leven sterk beïnvloeden.

In het filmprogramma draaien aangrijpende, hilarische en prijswinnende producties. In de documentaire 'Ik wil nooit beroemd worden' (winnaar Gouden Kalf 2006) volgt de maakster Mercedes Stalenhoef, Tobias Prenen. Ooit speelde hij op de concertpodia de sterren van de hemel als een ambitieus en succesvol cellist tot hij op zijn 39ste na een hartstilstand in coma raakt. Als hij ontwaakt blijkt hij lichamelijk en verstandelijk ernstig gehandicapt. 'Simon' (winnaar vier Gouden Kalveren 2004) is een film over de Amsterdamse patjepeeër die op heel eigenzinnige wijze met zijn ernstige ziekte omgaat. Schrijver en regisseur Eddy Terstall licht zijn film toe en geeft zijn visie op de Nederlandse zorg. Aansluitend wordt de film vertoond.

Convenant NIZW Zorg en Menzis

De Zorg voor Beter Dag is onderdeel van het Zorg voor Beter Programma. Dit programma stimuleert kwaliteitsverbetering en innovatie in de thuiszorg, de ouderenzorg, de gehandicaptenzorg en de langdurende GGZ. Eén van de belangrijke resultaten van het Zorg voor Beter Programma is het convenant dat NIZW Zorg en zorgverzekeraar Menzis tekenen. Dit convenant houdt in dat zorgaanbieders in de care bij Menzis een bonus krijgen als zij meedoen met een van de Verbetertrajecten van het Zorg voor Beter Programma.

De Zorg voor Beter Dag is gratis en voor alle publiek toegankelijk. Meer over het programma en achtergrondinformatie staat op www.zorgvoorbeterdag.nl.


Noot voor de redactie,