Erasmus MC


27-11-2006: Laurenslezing: 'Van democratie naar genocratie?'

Binnen de genetica en biotechnologie vinden naast baanbrekend goede, ook minder goede, zorgwekkende ontwikkelingen plaats. Maar hoe groot zijn de gevaren? Is gentechnologie wel zó machtig dat ze ons zal kunnen overheersen? Op donderdag 30 november 2006 vindt in de Laurenskerk te Rotterdam de Laurenslezing plaats Van democratie naar genocratie?, georganiseerd door de Erasmus Universiteit Rotterdam en het Erasmus MC. Met celbioloog prof.dr. Frank Grosveld, biotechnoloog prof.dr. Han Somsen, filosoof prof.dr. Jos de Mul en improvisatietheater.

De ontwikkelingen binnen de genetica en biotechnologie gaan in een razend tempo. Dat biedt perspectief, maar gaat ook gepaard met gevaren. De vorderingen komen niet als vanzelfsprekend een ieder ten goede. Via octrooien en patenten kan gentechnologie beheerst worden door commerciële belangen. Overheidsorganen, werkgevers en verzekeraars krijgen mogelijk de beschikking over genetische informatie van mensen, en dat kan weer leiden tot beperkingen in vrijheid van de argeloze burger. Een 'genocratie' met een genetisch kastenstelsel zal de sociaal-democratie van haar plaats in onze samenleving kunnen verdringen.

Of is dit scenario overdreven? Is gentechnologie wel zó machtig? Ons DNA is slechts de blauwdruk van ons biologisch bestaan. Het leven zelf is zo veel meer. Behalve erfelijke eigenschappen spelen omgevingsfactoren een belangrijke, vaak dooslaggevende rol. Het is de vraag of het menselijk lot naar willekeur genetisch kan worden gemanipuleerd.

Zijn we werkelijk een nieuw tijdperk in gegaan, waarin het mogelijk is om op basis van de genetica de kwaliteit van het leven te voorspellen of zelfs te bepalen? Over deze vragen spreken Frank Grosveld, hoogleraar celbiologie van het Erasmus MC, en Han Somsen, hoogleraar Biotechnologie en Recht aan de Universiteit van Amsterdam en hoogleraar Regulering van Technologie aan de Universiteit van Tilburg. De introductie en leiding is in handen van Jos de Mul, hoogleraar wijsgerige antropologie Erasmus Universiteit Rotterdam.

De avond wordt theatraal vormgegeven door het Improcentrum Nederland (ICN). Herman Bessels en Andre Besseling werken voor deze avond samen met een aantal artiesten zoals Zou Zou en de Beyond Us Theatre Company. Zij geven ieder op hun eigen, theatrale wijze, invulling aan het thema genocratie en democratie.

De Laurenslezingen worden uitgebracht door Erasmus Podium, het platform voor activiteiten op het gebied van wetenschapscommunicatie van de Erasmus Universiteit Rotterdam en het Erasmus MC. Erasmus Podium wil de 'sciences' en humaniora die bedreven worden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam bij jong en oud onder de aandacht brengen, beide disciplines met elkaar in gesprek brengen en het maatschappelijk debat bevorderen. De komende Laurenslezingen vinden plaats in de serie De Wereld van Morgen, een vervolg van de serie Dit Wondere Werk uit de jaren 2002, 2003 en 2004.

---

Het Erasmus MC maakt deel uit van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). De NFU is een samenwerkingsverband van de acht universitair medische centra. (UMCs) in Nederland en heeft als algemene doelstelling het behartigen van de gezamenlijke belangen van de UMCs. Andere UMCs die deel uitmaken van de NFU zijn het AMC, azM, LUMC, UMCG, UMC St Radboud, UMC Utrecht en VUmc. In totaal zijn 60.000 medewerkers verbonden aan de acht UMCs.