De Nederlandse Bank


Symposium 30 november: Europa: integratie versus identiteit Nieuwsbericht
Datum 11/07/2006
Organisatie DNB

De Nederlandsche Bank vindt een positieve publieke opinie over Europese integratie van belang. Voor de euro, een munt zonder vaderland, is draagvlak immers essentieel.

Tot strategisch thema voor 2006 is dan ook gekozen: Europa, integratie versus identiteit. DNB besteedt aan dit thema dit jaar extra aandacht in haar communicatie. Met als hoogtepunt een symposium op 30 november in Felix Meritis te Amsterdam. Daar zal DNB-president Nout Wellink de uitkomsten presenteren van een onderzoek naar de stand van de Europese integratie. Wat gebeurt er als Europa stagneert?

DNB zal in haar onderzoek de nadelige gevolgen daarvan in kaart brengen. Deze cijfers zullen getoetst worden aan de mening van de burger via een grootschalig onderzoek onder de bevolking. Zo wordt een antwoord verkregen op de vraag op welke terreinen de Europese integratie moet worden gekoesterd en versterkt. En waar de hang naar nationale of regionale identiteiten terecht is.

Het thema Europa zal ook door andere sprekers worden belicht. De discussie, met onder anderen Femke Halsema en Geert Mak, staat onder leiding van Felix Rottenberg.