VVD


29-11-2006

VVD wil meer actie tegen dictatuur Wit-Rusland

Afgelopen maandag deed Irina Kozulina een emotionele oproep aan de internationale gemeenschap. Haar echtgenoot Aleksander Kozulin is nu ruim een maand in hongerstaking en gaat zienderogen achteruit.

Kozulin was één van de kandidaten tijdens de presidentiële verkiezingen in Wit-Rusland van afgelopen voorjaar. Kort na de verkiezingen werd hij gearresteerd en veroordeeld tot 5,5 jaar gevangenisstraf.

Jeanine Hennis-Plasschaert: "De situatie moet zo snel mogelijk (wederom) worden aangekaart in de VN Veiligheidsraad. Eerdere VN-resoluties heeft Loekasjenko tot op heden volledig genegeerd. De Europese regeringsleiders moeten in deze het voortouw nemen. Dit alles gebeurt aan de Europese buitengrenzen."

In december komt Milinkevich, de meest bekende Wit-Russische oppositieleider naar Straatsburg om de Sacharov-prijs in ontvangst te nemen.

Jeanine Hennis-Plasschaert: "Deze prijs is belangrijk voor de Wit-Russische oppositie. Het is een erkenning voor de strijd die zij voert voor vrijheid en democratie in Wit-Rusland. Tegelijkertijd is het duidelijk dat we met een dergelijke prijs of zelfs de instelling van een visa-ban Loekasjenko weinig tot geen schade berokkenen. Actie en glasheldere taal van de Europese regeringsleiders is dan ook bittere noodzaak!"