CDA

Nieuws Inloggen | Registreren
CDA Zoeken:

---

CDA Dossiers Standpunten Nieuws Kalender Verkiezingen Contact
Nieuws

Direct naar:
Homepage
Rapporten
Standpunten

Nieuws

29 november 2006 - Nieuws -

Tweede Kamerleden nemen afscheid

Op 29 november is afscheid genomen van een aantal CDA-Tweede Kamerleden: Siem Buijs, Aart Mosterd, Henk de Haan, Theo Brinkel, Wim van Fessem, Erik van Lith, Niny van Oerle, Nirmala Rambocus en Bart van Winsen. Voor een aantal andere Kamerleden is het mogelijk, door formatie en/of vertrek van Kamerleden, dat zij in de komende periode weer in het parlement terugkomen. Het gaat daarbij om Ans Willemse-van der Ploeg, Corien Jonker, Raymond Knops, Antoinette Vietsch, Margreeth Smilde, Ine Aasted Madsen, Rendert Algra en Nihat Eski.

Siem Buijs kwam in 1998 als derde op de kandidatenlijst en als hoogste nieuweling in de Tweede Kamer. De Zeeuwse arts hield zich in de Kamer intensief bezig met gezondheidszorg en visserijbeleid. Hij benadrukte in de Kamer de poortwachtersfunctie van de huisarts en stond bekend als "vriend van de mossel".

Aart Mosterd uit Putten kwam in 2002 in de Tweede Kamer. Hij was een gedegen kamerlid dat zich de laatste jaren met name bezighield met de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) en de verantwoorde invoering van deze wet per 1 januari 2007. Mosterd zat ook in de parlementaire enquêtecommissie, die onderzoek deed naar de gebeurtenissen in Srebenica.

Henk de Haan speelde op de achtergrond altijd een belangrijke rol. Zijn gezag en deskundigheid waren onomstreden. De Haan was voorzitter van de Vaste Kamercommissie Buitenlandse Zaken en was verder intensief betrokken bij het CDA-beleid op het terrein van financiën.

Theo Brinkel zette zich in de Tweede Kamer in voor ontwikkelingssamenwerking, de NAVO en behoud van het religieus erfgoed. Brinkel kwam in 2002 in de Kamer nadat hij jaren had gewerkt bij het Wetenschappelijk Instituut, de denktank van het CDA.

Wim van Fessem was de asielwoordvoerder van de CDA-fractie. Hij werd veelvuldig geconfronteerd met het vraagstuk van de 26.000 uitgeprocedeerde asielzoekers; een moeilijke kwestie. Ook hield hij zich bezig met antiterrorismebeleid.

Erik van Lith uit Brabant hield zich intensief bezig met het waterbeleid. Het rapport Ruimte voor de rivier vroeg veel van zijn aandacht. Hij verkoos bij de kandidaatstelling het werken binnen het openbaar bestuur boven het kamerlidmaatschap.

Niny van Oerle werd in 2002 het oudste Tweede Kamerlid. Ouderenbeleid was dan ook haar portefeuille. Niny was een van de kamerleden die het meest het land in ging, zowel naar ouderen als hun organisaties als naar CDA-bijeenkomsten waar zij altijd geïnspireerd sprak.

Nirmala Rambocus was in de Kamer betrokken bij onderwerpen als de zondagsrust en de arbo-wetgeving. Zij is een overtuigd hindoe die het pluriforme, multiculturele karakter van het CDA versterkte.

Bart van Winsen werd ook wel "de man van de Euregio" genoemd. In de Kamer hield hij zich vooral bezig met Europees beleid. Hij is een groot voorvechter van goede Nederlands-Duitse betrekkingen.

Ans Willemse-van der Ploeg was sinds 6 juni 2006 voor de tweede keer in haar leven lid van de Tweede Kamerlid. Van 12 oktober 1993 tot 17 mei 1994 maakte zij ook al eens deel uit van de Tweede Kamerfractie. Ans wil na Niny van Oerle het oudste Kamerlid. Evenals Niny van Oerle was zijn zeer actief.

Ook Corien Jonker zal al eerder in de Kamer, van 5 maart tot 22 mei 2002, als opvolger van Gerd Leers, voor 10 weken. Vervolgens weer als opvolger van Camiel in 2004. Jonker vertegenwoordigde Brabant met verve en had goede contacten in die regio. Corien Jonker zette zich onder meer in voor de mensenrechten.

Raymond Knops was wethouder in Horst aan de Maas én beroepsofficier eer hij op 11 oktober 2005 Kamerlid werd. Als ervaringsdeskundige kon hij meepraten over defensie.
Als woordvoerder precariorechten haalde hij de voorpagina van de Telegraaf. Het ging daarbij over gemeenten die de leidingen van energiebedrijven verschillend belasten waar de burger de dupe van is.

Antoinette Vietsch zette zich als Kamerlid in voor de AWBZ, PGB, de thuiszorg en verpleeg- en verzorgingshuizen. Zij zorgde ervoor dat de zespersoonskamers langzaam maar zeker verdwijnen. Vietsch hield en houdt van campagnevoeren. Van haar is de uitspraak: 'Campagne voeren is leuk, een soort overlevingstocht in de Ardennen, je leert je teamgenoten goed kennen.'

Ook Margreeth Smilde kan campagnevoeren. Zij haalde bij de laatste verkiezingen 1276 stemmen! Desondanks moet Margreet Smilde de Kamer verlaten. Het CDA verliest in haar een 'waakhond', die bij één van de grootste stelselwijzigingen van de afgelopen jaren, de Zorgverzekeringswet, altijd het belang van de patiënt voorop heeft gesteld. Een ander onderwerp, dat zij behartigde, was de kinderopvang.

Ine Aasted Madsen zette zich in voor de veteranen, maar ook voor de huidige militairen en hun positie. Zij pleitte ook voor meer zichtbaarheid van de krijgsmacht in de samenleving. Niet alleen het defensiepersoneel had haar aandacht, ook voor kinderen met verstandelijke beperking of gedragsstoring heeft zij zich sterk gemaakt. Dankzij haar is er het rugzakje voor Zeer Moeilijk Lerende en opvoedbare kinderen.

Rendert Algra ontpopte zich zo nu dan als het 'enfant terrible' van de fractie. Hij was bepaald geen kleurloos type. Op zijn eigen weblog liet hij niet na altijd zijn mening luid en duidelijk neer te schrijven, ook al ging dat bij bepaalde onderwerpen tegen de fractie in. Ook bij stemmingen week Algra weleens af.
Rendert Algra hield zich in de Kamer bezig met het politiebestel, maar ook met de defribilator en de beanbag. Hij was terecht verontwaardigd over het decreet van de politie dat er niet harder dan met 160 achter boeven mocht worden aangezeten.

Nihat Eski, tenslotte, was woordvoerder Emancipatie/Taalunie en zette zich in de Kamer in voor integratie via participatie. Nihat Eski was het meest favoriete kamerlid van journalist van de wereldomroep 'Rutger van Santen', omdat haring z'n lievelingseten is.
---