Gemeente Rotterdam

Nr. 230
29 november 2006

Erasmusspelden voor Willem Donker, Jan Oudenaarden en Rien Vroegindeweij

Vanmiddag om 18.00 uur reikt wethouder Orhan Kaya (Participatie en Cultuur) Erasmusspelden uit aan de heren Willem Donker, Jan Oudenaarden en Rien Vroegindeweij. Zij krijgen deze onderscheiding als blijk van waardering voor hun jarenlange bijdragen aan het literaire klimaat in Rotterdam. De uitreiking vindt plaats tijdens het Rotterdams Letterenoverleg, dat vandaag voor de 50e keer in de bibliotheek wordt gehouden. Willem Donker, Jan Oudenaarden en Rien Vroegindeweij nemen deel aan dat overleg.

Willem Donker is uitgever. Als directeur van Uitgeverij Ad. Donker zet hij zich er al sinds begin jaren '80 voor in dat vrijwel jaarlijks een boek verschijnt met Rotterdam in de hoofdrol. Ook verscheen een reeks publicaties met Erasmus als auteur en legt Willem Donker zich erop toe de volledige correspondentie van Erasmus uit te geven. De eerste vier delen daarvan zijn inmiddels verschenen.

Jan Oudenaarden is publicist en kroniekschrijver. In de loop der jaren verschenen van zijn hand talloze publicaties, columns en radio-optredens over en rond Rotterdam. Ook publiceerde hij regelmatig over specifieke Rotterdamse woorden en uitdrukkingen. Hij is een groot kenner van de geschiedenis van Rotterdam en de Rotterdammers. Recent verscheen onder andere 'In veilige haven', over 150 jaar zeemanshuizen in Rotterdam (2006). Oudenaarden schreef dat boek samen met Rien Vroegindeweij.

Rien Vroegindeweij is publicist en dichter. Ook hij zet zich al jaren in voor verbetering van het literaire klimaat in Rotterdam. Hij houdt lezingen, neemt deel aan initiatiefgroepen, commissies, werkgroepen en besturen gericht op het stimuleren van schrijvers en dichters in Rotterdam. Hij was nauw betrokken bij verschillende literaire tijdschriften en publiceerde diverse poëzie- en prozabundels met een Rotterdamse inslag. Recent verscheen van zijn hand 'Rotterdammers en andere mensen' (2005).

Met hun inspanningen hebben de heren Donker, Oudenaarden en Vroegindeweij ertoe bijgedragen dat in Rotterdam steeds meer een inspirerend literair klimaat ontstaat. Het jaarlijkse Poetry International Festival, de nieuwe letterenleerstoel aan

de EUR, de stadsdichter, verschillende nieuwe Rotterdamse schrijvers, dichters en uitgevers, bloeiende literaire tijdschriften als Passionata, Tortuca en Krakatau getuigen daarvan.

De Erasmusspeld wordt toegekend aan personen die zich op sociaal, cultureel, sportief en economisch gebied gedurende een lange periode verdienstelijk hebben gemaakt voor de Rotterdamse samenleving.

noot voor de redactie/