Time : 14:15:54
Date : 29 November 2006
Sender Name: Ovam

Containerparken zijn voor particulieren nog steeds veiligste weg om hun asbestcementafval te verwijderen

De inzameling van asbestcementafval van particulieren in de containerparken is veilig en verloopt wel degelijk binnen een reglementair kader. Wel is verdere verfijning van de richtlijnen wenselijk.' Dat stellen de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) en Interafval in een gezamenlijk verklaring n.a.v. een enquête die vandaag in Knack verscheen.
In de containerparken wordt gebonden asbest in aparte containers ingezameld. Verschillende metingen tijdens normale aanvoerdagen door zowel openbare als private instanties bevestigen dat bij een correcte uitbating zich geen problemen voordoen.

OVAM raamt dat er jaarlijks zo'n 26 000 ton asbestcementafval bij particulieren vrijkomt ingevolge afbraakwerken. Het Uitvoeringsplan Huishoudelijke afvalstoffen 2003-2007 voorzag daarom dat tegen ten laatste 1 januari 2008 alle gemeenten met meer dan 10 000 inwoners een aparte container voor asbestcementafval moesten voorzien. In 2005 was dit reeds het geval in 2/3 van de containerparken. Daardoor heeft de particulier een mogelijkheid om zich legaal van dit afval te ontdoen.
Op de containerparken is de VLAREMreglementering van toepassing. Daarin wordt gesteld: ' Het ingezamelde asbestcementafval of ander asbesthoudend afval waarin asbest in gebonden vorm aanwezig is, moet gescheiden van de rest van bouw- en sloopafval worden opgeslagen. Er mag geen enkele bewerking, anders dan het sorteren, op dit afval worden uitgevoerd Alle nodige maatregelen moeten genomen om verspreiding van asbestvezels te voorkomen'

Dat neemt niet weg dat ook de OVAM en de Vlaamse gemeenten en afvalintercommunales , onder meer in aanloop naar het nieuwe Uitvoeringsplan Huishoudelijk afvalstoffen, momenteel bekijken hoe de richtlijnen meer verfijnd en indien nodig, bindend kunnen worden, zodat eventuele risico's nog verder kunnen worden geminimaliseerd en de inzameling op de containerparken op een uniforme manier gebeurt. De OVAM onderzoekt de mogelijkheid om gratis aanvaarden van deze fractie algemeen te laten toepassen.
De kans op het vrijkomen van asbestvezels op een containerpark mag niet overschat worden. Dat blijkt uit metingen, uitgevoerd door onafhankelijke erkende deskundigen. Deze metingen bevestigen dat zelfs wanneer er activiteit is rond de asbestcontainer (deponeren van asbestcementplaten in de container, vegen) de concentratie aan vezels in de lucht ver onder de norm blijft. De inzameling van asbestcement op de containerparken is belangrijk. Het is een goede manier om deze afvalstroom op een professionele en veilige manier af te voeren. Risico's liggen niet zozeer op de containerparken, maar wel bij de burger thuis, wanneer deze bijvoorbeeld de asbestplaten die al jaren op het dak van het kippenhok lagen, gaat afbreken, in stukken breken of verzagen. Ook het herkennen of asbest al dan niet in een in een materiaal aanwezig is voor de particulier niet altijd vanzelfsprekend.

Contact :-OVAM: Karina De Beule- woordvoerster 0475/480598
-Interafval: Kathelijne De Ridder 02/ 2115598