Trimbos-instituut

29-11-2006
Boek gepresenteerd over betekenis van levensverhalen

Utrecht, 29 november 2006. Op 28 november werd op het eerste landelijke congres over levensverhaalmethoden het boek De betekenis van levensverhalen gepresenteerd. Het boek is het resultaat van een project dat werd gefinancierd door ZonMw met als doel de betekenis van levensverhaalmethoden voor geestelijke gezondheid in beeld te brengen. Het eerste exemplaar werd aangeboden aan Henk Smid, directeur van ZonMw.

Levensverhalen voorzien in een steeds grotere maatschappelijke behoefte, getuige de opkomst van weblogs, de talloze autobiografieën, en therapeutische toepassingen. Reflecteren op het eigen leven kan troost bieden, kan ouderen en jongeren helpen omgaan met beperkingen, en kan bijdragen aan zingeving en goed sociaal contact. En de levensverhalen zelf zijn een rijke bron voor medici, hulpverleners, loopbaanbegeleiders en mantelzorgers.

Dat bleek ook op het door het Trimbos-instituut georganiseerde en druk bezochte congres De betekenis van levensverhalen in de (geestelijke) gezondheidszorg en het welzijnswerk, waarop uitvoerig werd stilgestaan bij de waarde van levensverhalen en de methodiek daarvan. Het congres bood naast algemene inleidingen over narratieve gerontologie, reminiscentie en life review (terugkijken op je leven), een aantal praktische handreikingen en voorbeelden voor de professionals in de gezondheidszorg. Een aantal gerenommeerde sprekers, onder wie de Canadese hoogleraar William Randell, grondlegger van de narratieve gerontologie, spraken over de betekenis en kracht van levensverhalen. In de middag werden in een tiental workshops voorbeelden uit de praktijk gepresenteerd.

Het op het congres gepresenteerde boek De betekenis van levensverhalen bevat naast theoretische beschouwingen, vele toepassingen van het werken met levensverhalen in de praktijk. Een apart deel is gewijd aan het gebruik van levensverhalen in onderzoek. Psychologen en ethici, ergotherapeuten en schrijfdocenten, bij elkaar 33 auteurs, belichten in het boek de betekenis van levensverhalen voor menswetenschappen, zorg en welzijnswerk. Ze beschrijven hoe levensverhalen tot stand komen, welke rol herinneringen hierbij spelen en hoe de verhalen het zelfbeeld en de toekomstverwachtingen kunnen bepalen. De achtergrond van de auteurs zorgt voor een wetenschappelijke grondslag. De toegankelijke schrijfstijl en de verwijzingen naar de praktijk maken van De betekenis van levensverhalen een bron van inspiratie voor iedereen die werkt of wil werken met levensverhalen.

De betekenis van levensverhalen. Redactie: Ernst Bohlmeijer, Lausanne Mies en Gerben Westerhof. Uitgave Bohn Stafleu & van Loghum, 2006, 464 pagina's. ISBN: 9789031348749, Prijs: 39,50. Te bestellen via www.bsl.nl en te koop in de boekhandel.

---

Voor meer informatie, bel Henk Maurits (030 - 297 11 38) of Harald Wychgel (030 - 297 11 16), voorlichters Trimbos-instituut. Bezoekadres: Da Costakade 45, Utrecht.
Postadres: Postbus 725, 3500 AS Utrecht.
Telefoon (030) 297 11 00 Fax: (030) 297 11 11