Dienstenbond CNV

Goede CAO voor de Uitvaartverzorging
29-11-2006

In het voorjaar ontstond aan de onderhandelingstafel een fors conflict met werkgevers in de Uitvaart. Oorzaak was de eis van werkgevers om de werktijden drastisch te flexibiliseren. Ze wilden toe naar een jaarurennorm waarbij ze vergaande zeggenschap kregen over de arbeidstijden van hun werknemers.

Op deze eis van werkgevers is door onze leden massaal gereageerd. Die reacties hebben de werkgevers duidelijk gemaakt dat ook werknemers in de uitvaartzorg hun grens hebben. In oktober zijn bonden en werkgevers weer bij elkaar gekomen om te kijken of er nog aanknopingspunten waren om weer te gaan onderhandelen. Op die bijeenkomst bleek dat werkgevers behoorlijk waren bijgedraaid. Uiteindelijk zijn we nu tot resultaat gekomen. Over de lonen zijn goede afspraken gemaakt en de zeggenschap van werknemers over hun arbeidstijd is eerder verbeterd dan verslechterd. Het onderhandelingsresultaat leggen we met een positief advies aan u voor. Het is een principeresultaat dus u heeft het laatste woord. Wat is er afgesproken:

De looptijd:
De oude CAO liep tot 30 juni 2006. Inmiddels zitten we alweer aan het eind van het jaar. Om die reden is besloten een tweejarige CAO overeen te komen met een looptijd van

1 juli 2006 t/m 30 juni 2008.

Lonen:
De werkgevers hielden lange tijd vol dat een verhoging slechts uiterst bescheiden kon zijn. Maar uiteindelijk zijn hierover toch goede afspraken gemaakt. Per 1 juli 2006 een verhoging van 1,75% ( dus met een nabetaling over de maanden vanaf juli 2006) Per 1 juli 2007 een verhoging van 2,25%

Beoordelen en belonen:
Volgens de bestaande CAO is de toekenning van een periodiek afhankelijk van de beoordeling. Bij onvoldoende functioneren heeft de werkgever het recht een verhoging niet toe te kennen. Leden hebben ons laten weten dat het niet ongebruikelijk is dat werknemers worden beoordeeld op grond van een ondoorzichtig en niet te controleren beoordelingssysteem. Regelmatig resulteert dat in het niet krijgen van een periodiek, zonder dat je weet waar een slechte beoordeling op is gebaseerd. CNV Dienstenbond is tegenstander van een willekeurige en subjectieve manier van beoordelen.

Daarom is nu afgesproken dat voor de hele bedrijfstak een helder, inzichtelijk en controleerbaar beoordelingssysteem wordt ontwikkeld. Voordat het systeem in werking treedt wordt het eerst ter goedkeuring aan de bonden voorgelegd. Afgesproken is dat het nieuwe systeem voor 1 januari 2008 zal zijn ontwikkeld.

Zolang het nieuwe beoordelingssysteem er niet is mogen werkgevers hun mensen alleen beoordelen aan de hand van een standaard beoordelingssysteem. Is er binnen het bedrijf geen beoordelingssysteem of wordt er gebruik gemaakt van een niet standaard (vaak zelf bedacht) beoordelingssysteem dan worden periodieken automatisch toegekend.

Arbeidstijden:
Werkgevers stelden in het voorjaar de eis om de arbeidstijden drastisch te flexibiliseren Ze wilden een vergaande zeggenschap krijgen over de arbeidstijd van hun werknemers. Die eis is van tafel. De zeggenschap van werkgevers is al erg groot. Momenteel is het zo dat werkgevers 48 uur van tevoren het rooster kunnen wijzigen zonder dat een werknemer daar enige zeggenschap over heeft. Omdat de werknemer geen enkele zeggenschap heeft over een roosterwijziging, komen privé verplichtingen regelmatig in de knel. In de afspraak die nu is gemaakt krijgen werknemers wel zeggenschap over een roosterwijziging. Weliswaar wordt de termijn van 48 uur teruggebracht naar 24 uur, maar de werknemer krijgt het recht een wijziging van het rooster af te wijzen. Dat betekent dat u een roosterwijziging kunt afwijzen als door die wijziging bijv. privé verplichtingen in het gedrang komen. Zo krijgt u meer zeggenschap over uw arbeidstijd.

De tweede volzin in artikel 8.1 wordt gewijzigd in "de normale arbeidstijd bedraagt gemiddeld 40 uur per week, 1040 uur per 26 weken en ten hoogste 10 uur per dag. ( was 520 uur per 13 weken ) Deze wijziging is een pilot om te zien of over 1040 uur geen betere verevening kan worden bereikt. De pilot wordt na 1 jaar geëvalueerd. Dan pas wordt besloten of de pilot wordt omgezet in een definitieve passage. Als lid van CNV Dienstenbond zult u bij de evaluatie worden betrokken.

Sociaal Beleid:
Een deugdelijk sociaal beleid is essentieel voor het goed functioneren van werknemers. Sociaal beleid richt zich op mensen binnen de onderneming. En niet onbelangrijk, je kunt je werkgever er aan houden. Tot op heden ontbrak in de CAO Uitvaartverzorging een paragraaf over sociaal beleid. Er is nu afgesproken dat die wel in de CAO Uitvaartverzorging wordt opgenomen. De gelijknamige paragraaf in de CAO Crematoria zal voor het overgrote deel als voorbeeld dienen.

WIA:
De WAO is vervangen door de WIA (Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen) Deze wet heeft de WAO vervangen. Slechts wie volledig en duurzaam arbeidsongeschikt is ontvangt nog een uitkering. Doel van de wet is om mensen zoveel mogelijk aan het werk te houden. Werknemers die door ziekte gedeeltelijk arbeidsgeschikt zijn lopen het risico dat hun inkomen heel drastisch daalt. Dat risico is met een verzekering af te dekken. Afgesproken is nu dat werkgevers verplicht worden hun werknemers een verzekering aan te bieden om het zogeheten WIA-hiaat te verzekeren. De (bescheiden) premie is voor rekening van werknemers of voor werkgevers als dat op bedrijfsniveau wordt overeengekomen.

Naar ons idee is er een onderhandelingsresultaat behaald dat recht doet aan de belangen van werknemers. Wij verzoeken u vriendelijk om uw mening vóór 12 december via e-mail kenbaar te maken.

Steffe Bak
bestuurder
s.bak@cnvdibo.nl