Ingezonden persbericht
Persinformatie
29 november 2006
33% minder vet dan gewone frites
Fridéale van Aviko wint Jaarprijs Voedingscentrum 2006
De Jaarprijs Voedingscentrum 2006 is gewonnen door Fridéale, een nieuwe fritessoort van Aviko. Fridéale frites hebben een speciaal laagje waardoor ze 33 procent minder vet opnemen tijdens het frituren. Fridéale bevat daardoor aanzienlijk minder verzadigd (=verkeerd) vet en 30 procent minder calorieën dan gewone frites. Paul Rosenmöller, voorzitter van het Convenant Overgewicht, heeft de prijs vanmiddag in Den Haag uitgereikt.
Uit het juryrapport: "De jury is blij met het feit dat er nu ook een verstandiger keuze gemaakt kan worden binnen dit segment, mits de frites in vloeibaar vet worden gebakken. Zeker als het als onderdeel van een hoofdmaaltijd gegeten wordt, hoeft een frietje nu geen onverstandige keuze meer te zijn. De jury hoopt dat de gebruikte technologie de standaard wordt voor alle producenten van frites."
Frites is een product dat veel gegeten wordt. Volgens Aviko worden er jaarlijks 41.000.000 kilo frites gebakken. Het gaat hierbij om 4.633.000 kilo vet dat de Nederlanders tot zich nemen. Met Fridéale vermindert dat tot 3.104.000 kilo: een verschil van ruim 1.500.000. Bovendien levert Fridéale veel minder verzadigd vet: 9 gram per kilo. Gewone in vloeibaar vet gebakken frites leveren 33 gram verzadigd vet per kilo.
Frites als middenwegproduct
Het Voedingscentrum deelt voedingsmiddelen per productgroep in drie categorieën in: 'bij voorkeur', 'middenweg' en 'bij uitzondering'. Het Voedingscentrum raadt aan frites alleen bij uitzondering te eten. Maar door de toegepaste technologie valt Aviko's Fridéale in de categorie 'middenweg' binnen de productgroep aardappelen. Een duidelijke verbetering dus. Voor het eten van frites gelden in het algemeen de volgende adviezen:
· Bereid de frites in vloeibaar frituurvet
· Eet de frites zonder saus of kies een saus met weinig calorieën
· Eet de frites als onderdeel van de warme maaltijd en niet tussendoor
Jaarprijs Voedingscentrum
De Jaarprijs Voedingscentrum wordt jaarlijks uitgereikt aan een product of initiatief dat een bijdrage levert aan het verbeteren van het voedingspatroon van de Nederlandse bevolking. Dit jaar heeft de uitreiking voor de tiende keer plaatsgevonden. Bedrijven melden zelf hun producten aan, het Voedingscentrum draagt géén producten voor. Met 54 inzendingen is het record dit jaar gebroken. De winnaar van de Jaarprijs Voedingscentrum mag een jaar lang exclusief gebruikmaken van het door het Voedingscentrum speciaal ontwikkelde beeldmerk. Verder mag de winnaar gebruikmaken van een door het Voedingscentrum ontwikkelde radiospot en ontvangt hij een trofee. Ook krijgt de winnaar van de Jaarprijs uitgebreid aandacht op www.voedingscentrum.nl.
Voedingscentrum - eerlijk over eten
Gezond, lekker en veilig eten is belangrijk in onze samenleving. Elke Nederlander kan met al zijn vragen hierover terecht bij een onafhankelijke organisatie: Stichting Voedingscentrum Nederland.
Het Voedingscentrum wordt gefinancierd door de Nederlandse overheid (het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) om wetenschappelijk verantwoorde, eerlijke informatie te geven over gezonde en veilige voeding en voedselkwaliteit.