CDA

mp;mid=1006] 29 november 2006 - Persbericht -
'Besluit EC inzake onderhandelingen met Turkije verkeerd signaal'

Het besluit van de Europese Commissie om slechts acht hoofdstukken te bevriezen geeft een verkeerd signaal, aldus Camiel Eurlings in een eerste reactie.

'Het besluit van de Europese Commissie om acht hoofdstukken te bevriezen geeft een zeer zwak signaal. In de richting van de hervormers in Turkije, omdat het niet nakomen van verplichtingen nagenoeg zonder gevolgen blijkt. Ook ondergraaft het de ultieme pogingen van de Finse premier Matti Vanhanen om komende vrijdag tot een oplossing te komen rondom de uitvoering van het Ankara-protocol.'

'Gezien een aantal reacties van een aantal lidstaten is het nog maar de vraag wat de Raad van Ministers doet met dit advies van de Europese Commissie en iedere lidstaat kan een veto uitspreken over het openen van elk hoofdstuk. We moeten niet vergeten dat het Ankara-protocol een afspraak is tussen Turkije en de lidstaten van de EU en dat Turkije haar handtekening onder het protocol heeft gezet. Het was een harde Europese voorwaarde, zowel tijdens de top (in december 2004) onder Nederlands voorzitterschap, waarbij het besluit tot opening van de onderhandelingen viel, als tijdens het daadwerkelijk openen van de onderhandelingen (september 2005). Dan mag in redelijkheid worden verwacht dat die handtekening ook in uitvoering wordt omgezet. Het niet openen van haven en vliegvelden door Turkije zal in de Raad niet zonder gevolgen blijven', aldus Eurlings.

---