Gemeente Langedijk


29 november 2006

Oude archiefbescheiden naar Alkmaar

De Archiefwet schrijft een dergelijke verhuizing voor. Gemeenten zijn verplicht archiefbescheiden die ouder zijn dan twintig jaar te bewaren en over te brengen naar een regionaal archief. Het gaat daarbij alleen om archiefdocumenten die daarvoor in aanmerking komen. Voor onze regio is dat archief gevestigd in Alkmaar.

Het overgebrachte archief betreft de periode van 1941 tot en met 1989. Deze periode ligt tussen twee gemeentelijke herindelingen in. Op 1 september 1941 zijn namelijk de toenmalige gemeenten Broek op Langedijk, Zuid-Scharwoude, Noord-Scharwoude en Oudkarspel opgegaan in de gemeente Langedijk. Het jaar 1989 is het formele eindjaar van die gemeente. Dat komt omdat op 1 januari 1990 de nieuwe gemeente Langedijk werd geformeerd waarin de voormalige gemeente Sint Pancras is geïntegreerd. Een deel van het overgebrachte archief is nog niet openbaar. Dat heeft te maken met zaken die tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben gespeeld. Deze dossiers kunnen pas over 10 jaar worden ingezien.

Archief
(links Maarten Schenk, regionaal historisch archief, rechts Peter Koelemij (gemeente Langedijk)

Nadat het archief van de (oude) gemeente Langedijk was afgerond, is gemeentelijk archiefmedewerker Peter Koelemeij verder gegaan met het opschonen en beschrijven van het archief van de voormalige gemeente Sint Pancras. Dit betrof de periode oktober 1972 tot en met december 1989. Ook deze periode ligt tussen twee gemeentelijke herindelingen in. Op 1 oktober 1972 werden de toenmalige gemeenten Koedijk en Sint Pancras gevormd tot de gemeente Sint Pancras. Zoals gezegd ging die laatste gemeente op 1 januari 1990 op in de huidige gemeente Langedijk.

De opschoning van het archief en de uiteindelijke verhuizing naar Alkmaar heeft ruim drie jaar geduurd. Voor het bewaren van archiefstukken gelden voor gemeenten in ons land speciale regels. Bijvoorbeeld wat niet hoeft te worden bewaard en wat wel.

Het Regionaal Historisch Centrum Alkmaar is gevestigd aan de Hertog Aalbrechtweg 5 in Alkmaar. Er worden zo'n vier kilometer archiefstukken bewaard. Ook zijn er kaarten, prenten, tekeningen, foto's en ansichtkaarten te vinden. De bibliotheek van het Regionaal Archief heeft een collectie van zo'n 50.000 boeken en tijdschriften op het gebied van geschiedenis van Nederland, Noord-Holland en gemeenten uit deze regio. Ook zijn er boeken over genealogie of familiewapens. De archieven zijn voor iedereen kosteloos te raadplegen. Op de site van het archief (www.archiefalkmaar.nl) kunt u een archievenoverzicht bekijken. Sommige archieven zijn digitaal toegankelijk. Op de website vindt u bovendien een overzicht van openingstijden wanneer u welkom bent in het archief.